Innovationsåret 2022 i Västra Götalandsregionen – ett axplock

Uppdaterad:
Publicerad:

God fortsättning! Så här i början av ett nytt år vill jag gärna passa på att summera 2022, och det med utgångspunkt i innovationsförmågan för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Tack vare Innovationsplattformens uppdrag, att stärka innovationsförmågan i Västra Götalandsregionen, har vi förmånen att möta många duktiga, framåtriktade kollegor inom regionens hälso- och sjukvård.

Det är personer som brinner för sitt uppdrag, oavsett om de jobbar kliniskt, är chefer eller har till uppgift att skapa förutsättningar på olika sätt för dem som vårdar och möter patienter. Det handlar om att vilja göra skillnad och förbättra för patienter och kollegor, genom att leda, stötta och främja innovation.

Vi träffar också många aktörer från såväl företag, universitet och högskolor samt andra regioner, personer som på olika sätt söker samverkan och som bidrar till att innovation inom life science-sektorn stärks.

Här följer ett axplock av allt spännande från innovationsåret 2022. Du kan även få möta ett par av mina duktiga kollegor på Innovationsplattformen, som berättar om det jobb vi gör, både i konkreta projekt och i mer systembyggande sammanhang.

Trevlig läsning!

Hälsningar

Lina Strand Backman,
Innovationschef
Innovationsplattformen VGR.

  • Projekt ”Dyspnéutredning” blev verklighet tack vare Innovationsfonden. På årsmötet inom Svenskt Forum för Ergospirometri berättade Martin Holgersson om ”Projekt Dyspnéutredning”. Årsmötet hölls på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg den 9 – 10 november. Martin, som till vardags är överläkare på klinisk fysiologi på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) inledde sitt anförande med att tacka vår kollega Ulrika Engstrand, innovationscoach, för allt stöd. Läs mer här  (Linkedin)

    Fotograf: Innovationsplattformen

  • Innovationskraften på Södra Älvsborgs sjukhus är stark. Och det minskade verkligen inte under pandemin. Roligt att duktiga kollegor uppmärksammas av Dagens Medicin. När covid-pandemin rullade in över Sverige ökade behovet av nya arbetssätt och Linda Hallberg, hygiensjuksköterska vid SÄS, insåg att i det kaos som uppstod var det svårt att smittspåra på traditionellt sätt. På ungefär två månader utvecklades därför en smittspårningsrobot, som fick finansiering av Innovationsfonden. Mer info att läsa finns här (Dagens Medicin)

  • Innovationsplattformen skapar förutsättningar för innovationssamverkan mellan hälso-sjukvården och näringslivet. Vi stöttar exempelvis projekt där företag i sina utvecklingsprocesser behöver insikter från sjukvården i utvecklingen av medicinteknisk innovation. Ett företag som i flera år har vänt sig till oss för att få tillgång till insikter och tankar från vården är Essity. Läs om detta spännande arbete här  (Linkedin)

  • Är kvantteknologi ett verktyg för sjukvården? Justin Schneiderman, och Caroline Damgaard, båda projektledare på Innovationsplattformen, intervjuades i Dagens Industri i november, om den studie de precis startat. Läs artikeln här (Dagens Industri).


    Foto: Paul Björkman, Dagens Industri.

  • Innovationsplattformen leder det nationella projektet ”SIISH”.
    Under hösten beviljades medel av Swelife / Vinnova till ett nationellt projekt vid namn ”SIISH” (Snabbare Implementering av Innovation i Svensk Hälso- och sjukvård). Ambitionen med projektet är att

    • Effektivisera utvecklingen av innovationer i värdekedjan från behov och tidiga idéer till införande.
    • Fördjupa förståelsen samt identifiera och vidareutveckla framgångsrika sätt att sprida och samt implementera innovationer brett, i hela landet.
    • Konkretisera, utveckla och sprida gemensamma best practice-metoder för att mäta effekten av innovation.
    Läs mer här (Vinnova.se)

  • Smärtrehabteamet i Borås har utvecklat en digital smärtskola, ett innovationsprojekt som fått medel från Innovationsfonden. På VGR Fokus kan du läsa mer 

    Foto: VGRfokus

        Foto: VGRfokus

  • Innovation och Teknik ST, en unik utbildning för ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under hösten rullade programmet igång med en tredje grupp deltagare. Kursen leds denna gång av Susanne Dahlberg och Helena Andreasson. Läs mer om introduktionsdagen här

  • Chatbot:en Eli kan svara på innovationsfrågor. Under sex sommarveckor arbetade Chalmerstudenterna Nora Nyborg och Marcus Lorentzon med att utveckla VGR:s interna chattbott, Eli. Eli kan numera också svara på frågor om innovation och om den relativt nya innovationsprocessen för VGR:s hälso- och sjukvård. Syftet är att underlätta för medarbetare så att de enklare kan navigera i innovationsprocessen och hitta relevant information. Läs mer här
    (Innovationsplattformens hemsida).


    Exjobb från Chalmers. Under våren 2022 hade vi förmånen att bistå i handledningen av Gustaf Hjärtmyr och Tilda Uddenstig i deras examensarbete från Chalmers. Arbetet handlar om att kartlägga förutsättningar för vård-näringslivssamverkan inom forskning och innovation. Vill ni läsa hels rapporten? Kontakta oss gärna, så får vi även en chans att berätta vilken roll vi spelar i dessa viktiga relationer. Läs mer här  (Linkedin)'.

  • Att börja använda drönare i vården, innebär många möjligheter till disruptiv innovation. Men det krävs mycket investeringar i innovationsstöd för oss på insidan av vården, samt samverkan fullt ut, mellan vård, näringsliv, civilsamhälle, akademi och många fler. Magnus Kristiansson har under året samarbetat med många kollegor i och utanför regionen, för att driva nyttjandet av drönare till nya nivåer.
    Läs här om hur drönare ska lyfta framtidens sjukvård (Sahlgrenska liv)

    Fotograf: Innovationsplattformen
  • Snabbare strokebehandling med kamera i ambulansen – ett spännande projekt som uppmärksammats nationellt, bland annat i ett inslag i SVT Nyheter. Innovationsfonden har delfinansierarat starten av detta stora, viktiga projekt. Roligt att se hur det nu rullas ut och får en större spridning. Se här (SVT).

  • Innovationsplattformen gör hela vården till testbädd - För att kunna möta hälso- och sjukvårdens behov krävs det att företag och vården tillsammans kan testa och utveckla nya produkter. Läs denna spännande artikel  om hur vi på Innovationsplattformen stöttar i den här typen av sammanhang. Läs här  (Business Region Göteborg).

  • Mobil röntgen, ett innovationsprojekt som startade med stöd från Innovationsfonden. Sjuksköterskan på äldreboendet behöver bara ringa till ledningscentralen och säga frasen ”personcentrerad mobil röntgen”. Så kommer Sahlgrenskas mobila team ut med en 3,5 kg lätt röntgenutrustning. Röntgenundersökningen görs på boendet. En radiolog på sjukhuset läser av plåtarna i realtid och ger besked direkt om det är en fraktur eller inte och anpassade åtgärder görs för ett smidigt och personcentrerat omhändertagande. Ett av flera exempel där specialistsjukvård arbetar i/med Nära Vård. Läs artikeln här (Sahlgrenska liv).

  • Innovationsfonden bidrar med medel och coachstöd.
    2022 har totalt 113 projekt ansökt om medel från Innovationsfonden för att kunna driva innovationsprojekt. Av dessa fick 46 projekt sina ansökningar beviljade. För att inspirera och stärka innovatörerna inför deras kommande arbete anordnas ett årligt uppstartsseminarium. 
    – För oss är det viktigt att alla innovationsprojekt får en bra och inspirerande start, med kunskap om vad som väntar under det kommande året, säger Jan Kilhamn, som vid tillfället i januari, var tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. De som framgångsrikt ansökt och tilldelats medel från Innovationsfonden får inte bara ett stöd för sitt eget projekt, utan bidrar också med kunskapen de vinner till en bättre hälso- och sjukvård i stort.
    Läs mer här (Innovationsplattformens hemsida).



    Bild: Innovationsplattformen
  • Innovationsmotor inom handkirurgin. Hösten 2022 arbetade Innovationsplattformen tillsammans med Operation 4 AnOpIVA och handkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mölndal i projektet ”VGR som Innovationsmotor”. Som ett led i detta arbete genomfördes en workshop för medarbetare den 15/11 där vårdens utmaningar och behov kartlades. Se länk här. Innovationsmotorn är en modell för innovation i samverkan mellan hälso- och sjukvården i VGR, industri och akademi. Läs mer här  (Linkedin).


  • Vilka är människorna bakom Innovationsplattformen? Under 2022 har vi skrivit fyra medarbetarporträtt, där vi låter våra medarbetare berätta om sig själva och om det jobb de utför. Vi har en stor kompetensbredd och medarbetare som på olika vis och i olika roller arbetar för att hälso-och sjukvården i Västra Götaland ska ha ett starkt och hållbart innovationssystem. Här finns dessa berättelser samlade!  (Innovationsplattformens hemsida).

  • Kan en maskin ge råd till en patient med akuta tandproblem? Det har ett projekt inom Folktandvården i Västra Götalandsregionen undersökt genom en förstudie, efter att ha beviljats medel från Innovationsfonden. Läs mer om resultaten här

  • Vi samlar våra erfarenheter och kunskaper om innovation i en gedigen innovationsprocess. Under 2018 undersökte vi behov, styrkor, brister och hinder inom innovationssystemet i VGR:s hälso- och sjukvård. Under åren 2019 - 2021 har ett stort utvecklingsarbete pågått, med involvering från både stödfunktioner och personer verksamma inom innovationsprojekt. 2022 blev året då vi på riktigt rullade ut VGR:s innovationsprocess, samtidigt som vi förstås fortsätter med ständiga förbättringar. På vår hemsida finns massor med information, tips och länkar, samt kontaktuppgifter till Sandra Olsson som är processledare.

  • Målet med nya verktyget Dialog+ är att öka delaktigheten inom psykiatrin. Detta är ett projekt som fått coachning och finansiering från InnovationsfondenVGR. Psykologen Andreas Gremyr berättar mer i Sahlgrenskaliv