Köerna till hörselrehabilitering ska kortas

Publicerad:

Under år 2020 avstod många från att söka vård på grund av covid-19-pandemin. Läget nu, med fler äldre personer i befolkningen, fler remisser och ett uppdämt behov efter pandemin innebär ovanligt långa köer. 

För att korta köerna har Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att 2000 extra hörselrehabiliteringar ska göras fram till 31 december i år. Det innebär minst 18 421 personer får en hörselrehabilitering under året. 

— Det här är en viktig satsning för att säkerställa att fler får vård i tid. Att få en hörselapparat kan göra stor skillnad i livskvalitet och därför ska man inte behöva vänta för länge, säger My Alnebratt (S), ordförande i Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. 

— Det är en väldigt god nyhet, både för patienterna och för oss som verksamhet, säger Mattias Johansson, verksamhetschef. Det ger oss förutsättningar att korta köerna ännu mer.  

Fakta: 

  • I december 2023 väntade 9 000 patienter på hörselrehabilitering jämfört med december 2019 när det var 3 000 som väntade. 
  • Antalet hörselrehabiliteringar år 2023 var ungefär lika många som år 2019. 
  • Under 2023 fick hörselverksamheten extra medel för att genomföra 479 hörselrehabiliteringar extra under slutet av året. 618 hörselrehabiliteringar genomfördes.