Vad är vardagstolkning?
Vardagstolkning innebär tolkning i olika situationer i vardagslivet som sjukvård, fackliga möten eller informationsmöten i arbetslivet, samt olika föreningslivs- och fritidsverksamheter.
Vårt uppdrag är att erbjuda vardagstolkning till de invånare som har behov av teckenspråkstolkning, dövblindtolkning, skrivtolkning eller taltjänsttolkning.
Vår tolkning är alltid avgiftsfri för användaren. All tolkning som vi utför bekostas dock inte av Västra Götalandsregionen.
Tolkning inom arbetslivet
Vem som står för arbetslivstolkning beror på vilket typ av uppdrag det är.
Under 2018-2020 får vi extra medel för tolkning inom arbetslivet som innebär att det nu går att beställa kostnadsfri tolk hos oss för många sammanhang i arbetslivet.
Arbetsförmedlingen ger stöd till arbetsgivare vars anställda behöver tolkar till utbildning inom arbetet.
Tolkning på utbildning
Vardagliga samtal på förälders initiativ eller första kontakt i ett ärende räknas till vardagstolkning och går att direkt beställa kostnadsfritt hos oss.
All annan tolkning inom grund-, gymnasieskola, universitet, folkhögskolor, Komvux eller andra privata utbildningsanordnare med statligt anslag betalar skolan för. Detta gäller även för elevärenden, till exempel utvecklingssamtal där skolan enligt skollagen är betalningsansvarig.
Tolkning hos myndighet
Polis, domstolar och myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan med flera ska stå för tolk när det behövs.