Vardagstolkning - vårt uppdrag
Vårt uppdrag är att erbjuda vardagstolkning till invånare som har behov av teckenspråkstolkning, dövblindtolkning, skrivtolkning eller taltjänsttolkning.
Vardagstolkning - vårt uppdrag
Du kan få tolkning i alla vardagssituationer. Det kan till exempel vara vid besök i vården, fritidsaktiviteter, möten och händelser som rör din familj. Tolkning kan ske på plats eller på distans.
Vår tolkning är alltid avgiftsfri för användaren.
Men när är det vardagstolkning?
Här finns en guide kring vad som räknas som vardagstolkning. Kontakta oss om du är osäker på vad som gäller i din situation.
Kontakta oss
Om uppdraget inte ingår i vardagstolkning finns det olika tolkföretag som säljer tolktjänst till exempelvis arbetsplats, skola eller myndighet. Det är alltid avgiftsfritt för användaren.
Tolkföretag
Tolkmetoder
Teckenspråkstolk
En teckenspråkstolk tolkar på teckenspråk och talad svenska mellan hörande och döva.
Dövblindtolk
En dövblindtolk tolkar för en person som har en kombinerad syn- och hörselnedsättning. Tolkningen kan då se ut på olika sätt, beroende på hur personen hör eller ser.
Skrivtolk
En skrivtolk tolkar genom att skriva vad som sägs till en person med en hörselskada eller dövhet, som sen själv pratar och har svenska som sitt språk.
TSS-tolk
I TSS-tolkning, tecken som stöd, lånar man tecken från teckenspråket och använder det som stöd för läppavläsning. Till skillnad från teckenspråk följer TSS-tolken den svensk grammatiken.
Taltjänsttolk
En taltjänsttolk tolkar för personer som har ett otydligt tal, svårigheter att hitta ord eller har läs- och skrivsvårigheter.
Mer om taltjänst