Ny patientavgift från 1 april för kontakter på distans

Uppdaterad:
Publicerad:

Regionfullmäktige beslutade på sitt sammanträde den 27 februari om nya patientavgifter. De nya avgifterna kommer att gälla från och med den 1 april 2024. Patientavgifter inom Habilitering & Hälsa är till stor del samma som tidigare. Det som förändras är att vi kommer ta ut avgift för telefonkontakt och skriftlig distanskontakt (chatt).

Telefonkontakt och chatt kommer att kosta 80 procent av vad ett besök på mottagningen skulle kostat. Till exempel är avgiften för ett besök hos en kurator 100 kronor vilket innebär att kostnaden för ett telefonsamtal med kuratorn är 80 kr.

Det innebär också en lägre kostnad för telefonkontakt med läkare. Tidigare har det kostat lika mycket som ett besök på mottagningen.

Beslut justering av patientavgifter

Utdrag från beslutet:

6. Patientavgift för distanskontakt telefon, oavsett yrkeskategori, ska tas ut från och med den 1 april 2024. Avgiften tas ut när distanskontakten uppfyller kraven på kvalificerad hälso- och sjukvård och motsvarar 80 procent av patientavgiften för ett mottagningsbesök.

7. Patientavgift för skriftlig distanskontakt (asynkron kontakt), oavsett yrkeskategori, ska tas ut från och med den 1 april 2024. Avgiften tas ut när distanskontakten uppfyller kraven på kvalificerad hälso- och sjukvård och motsvarar 80 procent av patientavgiften för ett mottagningsbesök.

Teckenspråk