Ekologisk grönsaksproducent

Vill du starta och driva företag med fokus på ekologisk fältmässig grönsaksodling? I vår utbildning Ekologisk grönsaksproducent får du förutsättningar som yrkesodlare att odla en mångfald av grödor som säkrar din inkomst.
Under utbildningen får du möjlighet att lära dig grunderna i trädgårdsodling med fokus på ekologisk frilandsodling av grönsaker. Som grönsaksproducent kan du odla från liten till stor skala och under utbildningen får du kunskaper om jordens förutsättningar, näringskunskap och jordbearbetning.
Utifrån olika odlingssystem får du kunskaper om ett varierat sortiment grönsaker. Du lär dig om biologiskt växtskydd för att förebygga samt göra insatser mot skadedjur och växtsjukdomar. I utbildningen ingår traktorkörning samt kunskap om aktuella redskap och maskiner. Du får också möjlighet att lära dig grunderna i att starta och driva ett företag inom den gröna näringen.
Utbildningen ges som semidistansutbildning i 50% studietakt med cirka 10 platsbundna träffar om vardera 3 sammanhängande heldagar fördelat under utbildningstiden. Utbildningen omfattar 500 poäng och 15% av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL, praktik).
Under träffarna arbetar vi praktiskt i fältmässig ekologisk grönsaksodling som vi har på vår anläggning naturbruksskolan Sötåsen som ligger i en vacker och grön miljö. På Sötåsen har man i över tjugo år har bedrivit ekologisk KRAV-godkänd produktion. Produktion av grödor sker främst på friland och i utbildningen finns det möjlighet att använda traditionella redskap till moderna maskiner inom precisionsodling. Vi besöker även den gröna näringen genom olika studiebesök. Vi följer grödorna från förkultivering och i säsongen ända fram till skörd. Det finns även utrymme att utbyta erfarenheter och bygga ett nätverk med andra odlingsintresserade.
Som studerande kommer du under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform It´s Learning. Du behöver ha tillgång till en dator (ej surfplatta) och internetuppkoppling för att delta. Vi ses i digitala möten och jobbar löpande med hemuppgifter mellan träffarna.
Utbildningen består av minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande. Den gör du på en arbetsplats inom relevant ämnesområde som stärker dina kunskaper i din utbildning . Se din APL som ett tillfälle att knyta kontakter för framtida arbete.
När du är klar med din utbildning kan du starta tex starta eget företag inom grönsaksproduktion eller utveckla din befintliga odlingsverksamhet. Det finns även möjlighet att arbeta som anställd inom grönsaksodlingsbranschen. Din APL-plats kan leda till att ni blir kollegor i branschen.
Antagning sker till Vuxenutbildningscentrum Uddetorp i Skara. Du som studerande kommer att ha undervisning framför allt på vår anläggning Sötåsen i Töreboda, undervisning kan även ske på andra platser.
Film - vi berättar mer om våra utbildningar inom trädgård och odling
Studieform
Semidistans med platsbundna träffar
Studietakt
50%
Kurser - 500 poäng (50 veckor)
- Entreprenörskap och företagande (FÖRENT0) 100p
- Lantbruksmaskiner 1 (LAULAT01) 100p
- Trädgårdsodling – specialisering Ekologisk grönsaksodling (TRRTRA00S2) 100p
- Trädgårdsodling – grönsaker, frukt och bär (TRRTRD0) 100p
- Växtodling 1 (VAOVAT01) 100p
Arbetsplatsförlagt lärande (APL - praktik)
Utbildningen består av cirka 20 heldagar APL
Förkunskap
Du ska ha minst grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik.
Kostnad
Du bekostar din kurslitteratur och ev. arbetskläder. Resor, mat och boende i samband med utbildningen och APL bekostar du också själv.
CSN
Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Notera
Ansökan kan endast ske under ansökningsperioden, ingen efteranmälan är möjlig.
Utbildningen finansieras av din hemkommun.
När ansökan är gjord måste du skriva ut den. Hela ansökan inklusive medföljande yttrandeblankett måste du lämna till vuxenutbildningen i din hemkommun. Din hemkommun (komvux) ska på ovan nämnda yttrandeblankett bevilja/avslå finansieringen av din sökta utbildning.
Studieperiod
2024-01-08 – 2024-12-20, inga lov
Ansökningsperiod
2023-10-01 – 2023-10-31