Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Agroforestry

Åker fotograferat genom buskage

Vill du lära dig mer om hållbara odlingssystem? Är drömmen att starta en lantbruksverksamhet som regenererar jorden, har en positiv inverkan på klimatet samt ökar den biologiska mångfalden? Då kan utbildningen Agroforestry vara något för dig!

Agroforestry, eller skogsjordbruk som det också kallas, handlar om att skapa hållbara odlingssystem genom att integrera perenna växter som buskar och träd i odlingslandskapet, eller att diversifiera skogsbruket med skogsodlingar. Syftet är att gynna naturens ekosystem och samtidigt sträva efter högre produktivitet och lönsamhet.

På utbildningen kommer du att lära dig om olika typer av agroforestry system, allt från mindre odlingsområden till större arealer, samtidigt som du får lära dig att anpassa dessa system till dina individuella förutsättningar. Du kommer att få en relevant grund inom marklära, beskärning, skog, specialiserad trädgårdsodling och entreprenörskap med praktiska och teoretiska moment där agroforestry i nordiska klimat är i fokus.

Du får relevanta odlingskunskaper för att kunna skapa ett eget agroforestry system eller integrera agroforestry principer på din befintliga lantbruksverksamhet. Företagsamhet är också en viktig del utav utbildningen. Hur och vad som ska odlas beror till största delen på efterfrågan av produkterna och vilken ekonomi de genererar.

Antagning sker till Naturbruksförvaltningens vuxenutbildning i Västra Götalandsregionen, du som studerande kommer att ha din undervisning på vår filial Angereds gård i Göteborg. Utbildningen är en distansutbildning i 50% studietakt och omfattar 500 poäng samt innehåller 6 platsbundna träffar, om vardera tre sammanhängande dagar. Platsträffarna sker på Angereds gård där vi kommer att arbeta med befintliga odlingar samt i en storskalig  Testmiljö för Agroforestry  som börjar anläggas 2021.

Utbildningen består även av arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket består av 4 veckors heltidsarbete ute i en odlingsverksamhet. Denna del kommer vara uppdelad i två perioder, en på våren och en under sensommaren för att få en så bred bild som möjligt av hur en verksamhet kan drivas.

Du som studerande kommer genom hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform Its Learning. Du behöver ha tillgång till dator och internet under studietiden.

Vill du veta mer om agroforestry och vad de innebär, läs mer hos Permakultur Stjärnsund  som är verksamma inom agroforestry i Sverige sedan många år. Och ta del av agroforestrys betydelse i världen i detta avsnitt av  Sustainable Design Masterclass på Youtube.

Observera att utbildningen kan komma att förläggas på flera studieorter.

Läs mer om Angereds gård

Studieform

Semi-distans med platsbundna träffar

Studietakt

50%

Kurser - 500 poäng

  • Marken och växternas biologi (BIGMAN0)
  • Entreprenörskap och företagande (FÖRENT0)
  • Skogsskötsel specialisering Agroforestry (SKGSKG00S3)
  • Beskärning och trädvård (SKÖBEK0)
  • Trädgårdsodling-specialisering Agroforestry (TRRTRA00S5)

Förkunskap

Du ska ha minst grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk.

Kostnad

Utbildningen finansieras av din hemkommun. Du bekostar din kurslitteratur och ev. arbetskläder. Resor, mat och boende i samband med utbildningen och APL bekostar du också själv.

CSN

Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN), www.csn.se

Notera

Ansökan kan endast ske under ansökningsperioden, ingen efteranmälan är möjlig. 

Utbildningen finansieras av din hemkommun.

När ansökan är gjord måste du skriva ut den. Hela ansökan inklusive medföljande yttrandeblankett måste du lämna till vuxenutbildningen i din hemkommun. Din hemkommun (komvux) ska på ovan nämnda yttrandeblankett bevilja/avslå finansieringen av din sökta utbildning.

Läs mer på Alvis https://vgr.alvis.se/nyhet/844

Studieperiod

2021-08-30 - 2022-08-26 (lov v51-v52)

Ansökningsperiod

2021-04-15 - 2021-05-15

Mauricio Sagastuy

Yrkeslärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-08-16 10:24