Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grundkurs i skogsbruk – studieförberedande

Vill du bli anställningsbar på ett skogsbolag, skogsvårdsfirma eller hos en entreprenör inom skogen? Eller vill du läsa vidare till Skogsmästarutbildningen på Sveriges Lantbruksuniversitet? I Grundkurs i skogsbruk – studieförberedande ges du en bred grundläggande kunskap om skog, både vad gäller skötsel, virkeslära och virkestransport med skotare.

Utbildningen ger dig goda kunskaper i skötsel av skog och ger dig förståelse för sammanhanget mellan biologi och ekonomi. Du läser marklära, skogsuppskattning, uppföljning av plantering, röjning och gallring. Du ges kunskaper som ger kompetensbevis ”Natur och Kulturmiljövård i skogen” (grönt kort). Vi går igenom träslagskännedom, virkesegenskaper och användningsområden. Du lär dig hantera motorsåg och röjsåg. Du ges möjlighet att skriva prov och köra upp för Motorsågskörkort (AB), Röjsågskörkort (RA, RB). Grundkurs i skogsbruk gör dig anställningsbar i näringen direkt efter avslutad utbildning. Dessutom får du praktiska och teoretiska grunder i terrängtransport och virkestransport med skotare.

Utbildningen ges som semi-distansutbildning i 50% studietakt med ca 7 platsbundna träffar om vardera 2-4 sammanhängande heldagar fördelat under utbildningstiden. Träffarna för virkestransport med skotare omfattar ytterligare två tillfällen vardera två veckors sammanhängande utbildning i Svenljunga. Utbildningen omfattar 500 poäng och 15% av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL, praktik).

På träffarna arbetar vi med praktiska moment på vår skolanläggning i Svenljunga som maskinkörning med skotare i både simulatorer och riktiga maskiner, trädfällning med motorsåg. Vi har föreläsningar i exkursform där bla. bonitering och skogsuppskattning ingår, ni redovisar inlämningsuppgifter samt gör studiebesök i närområdet.

Som studerande kommer du under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform It´s Learning. Du behöver ha tillgång till en dator (ej surfplatta) och internetuppkoppling för att delta.

Utbildningen består av minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande. Den gör du på en arbetsplats inom relevant ämnesområde exempelvis inköpsorganisation, Skogsstyrelsen eller manuellhuggare som stärker dina kunskaper i din utbildning. Se din APL som ett tillfälle att knyta kontakter för framtida arbete.

Behovet av yrkeskunnande inom manuellt skogsarbete är stort och efter avslutad utbildning har du stora möjligheter att arbeta som egen företagare inom skogsvård eller ta anställning på ett företag. Utbildningen utgör också en del av de särskilda förkunskaper som krävs för att söka vidare till Skogsmästarutbildningen på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Antagning sker till Vuxenutbildningscentrum Uddetorp. Du som studerande kommer att ha undervisning på vår anläggning Naturbruksskolan Svenljunga i Svenljunga.

Studieform

Semidistans med platsbundna träffar

Studietakt

50%

Kurser 500 poäng (50 veckor)

  • Virkestransport med skotare (SKMVIE0), 100 p
  • Terrängtransporter (SKMTER0), 100 p
  • Motor- och röjmotorsåg 1 (MOTMOT01), 100 p
  • Skogsskötsel 1 (SKGSKO01), 100 p
  • Virkeslära (SKGVIR0), 100 p

Arbetsplatsförlagt lärande (APL - praktik)

Utbildningen består av 20 heldagar APL.

Kostnad

Du bekostar din kurslitteratur samt skyddskläder. Resor, mat och boende i samband med utbildningen och APL bekostar du också själv.

CSN

Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Notera

Ansökan kan endast ske under ansökningsperioden, ingen efteranmälan är möjlig. 

Utbildningen finansieras av din hemkommun.

När ansökan är gjord måste du skriva ut den. Hela ansökan inklusive medföljande yttrandeblankett måste du lämna till vuxenutbildningen i din hemkommun. Din hemkommun (komvux) ska på ovan nämnda yttrandeblankett bevilja/avslå finansieringen av din sökta utbildning.

Läs mer på Alvis

Studieperiod

2024-04-29 – 2025-04-11

Ansökningsperiod

2024-02-01 – 2024-02-29

Mats-Ola Tranell

Yrkeslärare med utbildningsansvar
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-10-13 11:21