Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ärtsoppa med pannkaka

Ärtsoppa med pannkaka

4 portioner

  • 1 paket gula ärtor á 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt med jod

Tips! Det finns även färdig ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.

Pannkakor:

  • 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 dl lättmjölk
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt med jod
  • Flytande matfett
  • Keso
  • Valfria bär eller frukt

Gör så här: Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10–12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Finhacka löken. Tillsätt vatten, lök, timjan, grönsaksbuljongtärning och salt. Låt koka under regelbunden omrörning i 60-90 minuter.

Pannkakor:
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på medelhög värme.

Servera ärtsoppa tillsammans med pannkakor. Som tillbehör till pannkakorna passar exempelvis keso och bär eller frukt.

Senast uppdaterad: 2024-03-28 16:04