Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tomtegröt på havreris

Tomtegröt på havreris

4 portioner

  • 2 dl havreris
  • Vatten (att koka havreriset i)½ tsk salt med jod 
  • 6 dl mjölk 
  • ½ tsk vaniljsocker 
  • 1 kanelstång

Så här gör du: Skölj havreriset i kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt. Låt havreriset småkoka i 10 minuter i rikligt med vatten och salt. Häll av riset i en trådsil eller durkslag och spola med kallt vatten.

Häll riset i en stor kastrull, gärna tjockbottnad, tillsammans med mjölk, vaniljsocker och en kanelstång.

Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda på svag värme med locket på i ungefär 60 minuter. Rör försiktigt i gröten då och då.

Om du önskar lösare gröt kan den spädas med mer mjölk. Servera med kanel och mjölk.

Senast uppdaterad: 2023-05-19 14:43