Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Elev med hörselnedsättning

Information för dig som arbetar i skolan och möter elever med nedsatt hörsel.

Har du en elev som har bekymmer med sin hörsel? I samråd med föräldrarna kan er skolsköterska eller skolläkare skriva en remiss till oss.

Barns hörsel spelar en avgörande roll för barnets tal- och språkutveckling. Redan från nyföddhetsperioden kan vi utföra olika hörselundersökningar för att avgöra hur barn hör. När vi vet att det finns en hörselnedsättning provar vi ut hjälpmedel. Vi arbetar i team tillsammans med familjen. Vi anpassar vårt stöd efter individens behov och kan erbjuda tekniskt, pedagogiskt och psykosocialt stöd. Vi erbjuder även teckenspråk till föräldrar.

Vi bjuder in till gruppaktiviteter där barn och ungdomar får möjlighet att träffa andra i samma ålder med hörselnedsättning eller dövhet med syftet att stärka individen och ge hörselkunskap.  

Vi arbetar med stöd i Barnkonventionen och har ombud för barns rättigheter för att främja barnens delaktighet på ett så bra sätt som möjligt.

Hörselverksamheten erbjuder:

  • Stöd till både familj och skola, detta kan till exempel ske i form av gemensamma möten
  • Planering och uppföljning av eventuella åtgärder
  • Hörselinformation till berörd personal
  • Information till berörd personal om elevens eventuella hörhjälpmedel
  • Samarbete med kommunens hörselpedagoger

Senast uppdaterad: 2021-12-02 10:31