Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Laxpaj med svartkål och spenat

Laxpaj med svartkål och spenat

6 portioner

Pajdeg:

  • 2-3 kokta potatisar (cirka 200 g)
  • 50 g flytande margarin
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • Cirka 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • Cirka 100 g färsk spenat (ej till barn under 1 år)
  • Cirka 200 g svartkål (ej till barn under 1 år)
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g rökt eller gravad lax
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • Peppar
  • 3 msk hackad gräslök
  • 2 dl riven nyckelhålsmärkt ost


Gör så här, pajdeg: Mosa potatisen och blanda den med övriga ingredienser för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form, så att den täcker formens kanter och botten. Nagga botten och låt vila i kylen under 15 minuter.

Fyllning: Grovstrimla spenaten. Strimla svartkål, ta bort grov stjälk. Fräs lök i rapsolja på låg värme, cirka 5 minuter tills den blir genomskinlig, öka på värmen något och tillsätt spenat och svartkål, låt fräsa några minuter. Strimla laxen. Lägg lök, spenat, kål och lax i pajformen. Vispa ägg, mjölk, salt, peppar och gräslök och blanda i osten. Häll i äggstanningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och får färg i cirka 40 minuter i 175 °C.

Senast uppdaterad: 2022-11-22 14:01