Pilot 4: Mer hållbara medicintekniska produkter
Projektet har handlat om ökad hållbarhet inklusive minskad miljöbelastning vid användning av medicintekniska produkter.
Bakgrund
Ny och innovativ medicinteknik utvecklas i snabb takt och samtidigt finns det allt större krav och förväntningar på en mer hållbar sjukvård med bland annat resurseffektivare materialflöden och lägre klimatpåverkan. Det finns många utmaningar på vägen mot en mer ekologisk hållbar användning av medicintekniska produkter.
Lära mer och få fler perspektiv
Under projektets inledande och utforskande fas genomfördes flera samtal med vårdpersonal och andra experter inom inköp, medicinteknik och vårdhygien. Dessutom söktes information om liknande projekt inom området.
För att konkretisera samtalen och arbetet valde projektet att fokusera på medicintekniska produkter inom områdena staplers och endoskopiskutrustning.
Gemensamt för dessa grupper av produkter är att de är relativt vanliga inom vården, komplexa samt att produkter i grupperna finns både engångs- och flergångsutförande. För att lära mer om hur dessa produkter används och hanteras genomfördes studiebesök på vårdverksamheter inom VGR.
För att lära sig mer och få fler perspektiv bjöds omvärlden – i form av representanter för akademi och industri – in till ett dialogmöte. Dialogmötet innehöll en del presentationer om upphandling och VGR:s hållbarhetsmål, men merparten av mötet användes för samtal kring specifika frågor i tre workshopstationer.
Dessa beskrivs nedan.
Trender
Vad ser ni för trender, förändringar och nyheter som påverkar området ekologisk hållbarhet och medicintekniska produkter på 2 till 10 års sikt? Generellt och med fokus på endoskop och staplers?
Upphandling och hur kan vi mäta hållbarheten?
Hur kan livscykelanalyser och eller EPD:er vara ett verktyg för bedömning i upphandling?
Vad skulle kunna vara nya, framtida, effektiva och rättvisa mått?
Framtidsfokus
Vad har ni för förslag på områden eller projekt för att öka den ekologisk hållbarhet inom området medicinteknik med fokus på staplers/endoskopisk utrustning?
Vilka förslag från punkt ett tror ni ger mest effekt –vad tycker ni att vi ska fokusera på?
Efter dialogmötet bjöd vi in de som önskade att ge oss ytterligare information vid enskilda teams möten. Ett flertal företag delade med sig av generella reflektioner, tips och specifika lösningsförslag.
Tre områden
Under projektet tydliggjordes följande tre områden med potential att arbeta vidare med: Upphandlingskrav och inköpssätt, produkter/tjänster, och samarbete. Detta för att i sin tur nå målet om mer ekologisk hållbar användning av medicintekniska produkter.
Upphandlingskrav och inköpssätt
Upphandling/inköp är ett nyckelområde för ökad ekologisk hållbarhet inom hälso- och sjukvården
Produkter/tjänster
- Såväl engångs- och flergångsendoskop som staplers har sina användningsområden, men när ska man använda vad?
- Återvinning av (smittförande) medicintekniska produkter kan vara en lösning i framtiden.
- Mer ekologiskt hållbara förpackningar.
Samarbete
Ökat samarbete för högre förbättringstakt
Projektorganisation
Pilot 4 har genomförts i samarbete mellan Innovationsplattformen VGR, Koncernstab regional utveckling, avdelning hållbarhet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, verksamhet Medicinsk fysik och teknik, miljöavdelningen samt andra verksamheter inom VGR. Arbetet har pågått på deltid mellan augusti 2023 och januari 2024.
Material
Här finns material om Pilot 4:
Sammanställning av viktiga fokusområden pilot 4
Dialogmöte, Mölndals sjukhus december 2023
Nyhet med tack efter genomförandet, vgregion/innovationsplattformen.se