Fas 2: Idé och koncept

Uppdaterad:
Publicerad:

Aktiviteter i denna fas

Fokus i processens andra fas är att finna potentiella lösningar på behovet. Behoven avgränsas efterhand till en lösning. Fasen går från idégenerering, där flera idéer spånas fram, till ett urval av koncept. Det är viktigt att redan tidigt testa koncepten med enkla prototyper som succesivt förfinas för att säkerställa att ett förslag på lösning verkligen tillgodoser behovet.  

När ett eller ett fåtal koncept valts ut bör de olika lösningsförslagen utvärderas utifrån olika aspekter så som juridiska, regulatoriska, tekniska, organisatoriska och ekonomiska för att kunna fatta väl grundade beslut om vilken lösning man vill gå vidare med.  

Aktiviteter som ingår i denna fas:

  • Ta fram flera idéer och koncept
  • Testa koncepten med enkla prototyper
  • För dialog med stödfunktioner
  • Undersök genomförbarheten för olika koncept
  • Beskriv nyttan och kostnader för koncepten
  • Beskriv och förankra valt koncept
  • Testa och utvärdera valt koncept
  • Planera för utveckling av valt koncept

Ta fram flera idéer och koncept

Ta fram idéer och skapa flera enkla koncept på hur behovet skulle kunna lösas. Genom idégenerering i en tillåtande atmosfär ökar chanserna för att nya idéer kommer fram som kan skapa mer värde än den första idén.

Testa koncepten med enkla prototyper

Skapa enkla protyper för koncepten och testa dessa mot användare och andra intressenter. Förfina koncepten och testa igen utifrån den återkoppling som ges (iterativ process). Behovet kan behöva undersökas mer utifrån den kunskap som erhålls vid testerna. Genom en iterativ process med tidiga tester ökar chanserna för att tidigt upptäcka ytterligare behov och kanske nya sätta att lösa dessa på.

För dialog med stödfunktioner

Kontakta de stödfunktioner t.ex. förvaltningens SIS, Koncernstab digitalisering, Vårdens digitalisering, Koncerninköp, juristfunktioner och Innovationsplattformen. Stödfunktionerna kan ha långa ledtider, därför kan tidig kontakt vara avgörande för projektets framgång.

Undersök genomförbarheten för olika koncept

Ta reda på genomförbarheten för de koncept som tagits fram utifrån t.ex. tekniska, juridiska och organisatoriska aspekter. Detta för att tidigt få en bild över de möjliga vägarna framåt.

Beskriv och förankra valt koncept

Beskriv det utvalda konceptet utifrån vad det är för typ av innovation och vad lösningen avser att skapa för nytta. Ta fram en första kravspecifikation för att underlätta fortsatt utveckling och för ett bra beslutsunderlag.

Testa och utvärdera valt koncept

Testa och utvärdera det valda konceptet med hjälp av prototyper som successivt förfinas utifrån den återkoppling som erhålls. Ta reda på om det finns standarder/riktlinjer som bör följas.

Planera för utveckling av valt koncept

Se över vilka vägar som finns för att utveckla konceptet och planera för vad den valda vägen skulle innebära utifrån olika perspektiv såsom upphandling, IT-utveckling, juridik och verksamhetsstruktur etc. Ta reda på hur stödfunktionernas processer ser ut för fortsatt utveckling.