Veckomeny 8
Fisken, kycklingen, köttfärsen - smaksätt veckans husman med kokosflingor, mangosalsa och tacokrydda. Kryddor som chilipulver, spiskummin och oregano till egen tacomix finns kanske redan i kryddhyllan.
Måndag
Kokt torsk med äggsås och pressad potatis
4 portioner
- 8-10 potatisar, cirka 800 g
- 400 g torskfilé
- 2 hårdkokta hackade ägg
- 2 dl lättmjölk
- 2 dl vatten
- 3 msk vetemjöl
- 1-2 msk flytande matfett
- Hackad dill
- Smaksätt med peppar och lite salt
- Gröna ärtor
Gör så här: Koka ägg och potatis. Skär torsken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda cirka 5 minuter. Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt. Servera med pressad kokt potatis och gröna ärtor.
Tisdag
Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa
Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa 4 portioner
- 4 kycklingklubbor
- 2 msk rapsolja
- 2 vitlöksklyftor
- ½ tsk malen ingefära
- 1 msk honung (ej till barn under 1 år)
- 2 msk limejuice
- 1-1,2 kg potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot
- Smaksätt med peppar och lite salt
Gör så här: Lägg kycklingklubborna i en plastpåse tillsammans med rapsolja, pressade vitlöksklyftor, ingefära, honung och limejuice. Marinera kycklingklubborna. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och dela potatis och rotfrukter i lika stora bitar och lägg på en plåt. Lägg de marinerade kycklingklubborna på rotfruktsbädden. Häll över marinaden och tillaga cirka 30 minuter. Gör mangosalsa och servera till.
Mangosalsa 4 portioner
Blanda 1 finhackad mango eller 1 paket frusen, 1 tärnad avokado, 1 bit finhackad röd chili och 1 bit hackad gurka, ½ finhackad rödlök, mynta och lite olivolja. Pressa över generöst med lime.
Onsdag
Kokosfisk
4 portioner
- 4 portioner ris
- 400 g torskfilé
- Kokosflingor
- Flytande matfett
- 400 ml kokosmjölk, light/ lätt
- ½ dl matlagningsgrädde (4 %)
- 2 msk kycklingfond
- 1 lime, skal + saft
- 1 ½ tsk torkad ingefära
- 2 dl frysta gröna sojabönor eller haricots verts
- Maizena
- Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt
- Grönsaker
Gör så här: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Salta fisken och vänd i kokos. Stek fisken i flytande matfett. Häll kokosmjölk, matgrädde, kycklingfond, skal och saft från lime, ingefära i en kastrull och koka upp. Red med maizena om tjockare sås önskas. Häll i gröna sojabönor eller haricots verts och låt bli varma. Smaka av med peppar och lite salt. Servera fisken med kokt ris, sås och grönsaker av valfri sort.
Torsdag
Ärtsoppa med pannkaka
Ärtsoppa
1 sats
Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10-12 timmar (över natten eller under dagen).
Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Tillsätt 1 ½ liter vatten, 1 finhackad gul lök, 1 tsk torkad timjan, 1 grönsaksbuljongtärning, ½ tsk salt. Låt koka under regelbunden omrörning cirka 60-90 minuter. Frys in det som blir över!
Finns även färdigt ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.
Pannkakor
4 portioner
- 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
- 1 dl vetemjöl
- 6 dl lättmjölk
- 3 ägg
- 1 nypa salt med jod
- Flytande matfett
Gör så här: Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på värme. Servera pannkakorna med exempelvis bär/frukt och keso.
Fredag
Lyxig tacopaj
Pajdeg
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 50 g flytande matfett
- 1 dl lättmjölk
Fyllning
- 400 g nötfärs
- 1 liten förpackning färdigkokta bönor, cirka 190 g
- 1 dl majs
- 1 påse tacokrydda eller hemgjord
- 1 burk mild eller het taco sås, 230 g
- 50 g riven ost (17 %)
Äggstanning
- 3 ägg
- 2 dl lättmjölk
- Smaksätt med 2 krm peppar och lite salt
Hemgjord tacokrydda
- 1 msk chilipulver
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk oregano
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk kakao
- ½- 1 tsk salt
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, bakpulver, matfett och mjölk till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda cirka 10 minuter. Stek nötfärs och smaksätt med tacokrydda och blanda i tacosåsen. Blanda ner bönor och majs. Häll ner köttfärssåsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och smaksätt med peppar och lite salt. Häll över äggstanningen. Grädda i cirka 25 minuter i 200°C. Servera pajen med en grönsallad.