Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 9

Låt det gröna ta plats. Gör en grönsaksbädd, stek en råraka och fyll en paprika.

Här saknas utskrivningsbar meny.

Måndag

Thaiinspirerad torsk på grönsaksbädd

4 portioner

400 g fryst eller färsk torsk
I påse frysta wokgrönsaker (cirka 500 g)
1 burk kokosmjölk (cirka 400 g), 17 % fetthalt
1 dl crème fraiche, 5-13% fetthalt (kan uteslutas)
1-2 tsk röd currypasta (begränsa till barn under 1 år, på grund av saltinnehåll)
½ - 1 tsk salt med jod
Peppar

Havreris, ris eller matvete, 4 portioner.

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg de frysta wokgrönsakerna i en ugnssäker form. Lägg bitar av tinad torskfilé på grönsakerna. Vispa ihop kokosmjölk, röd currypasta, peppar och lite salt. Häll blandningen över fisken och grönsakerna. Tillaga fisken i ugnen, cirka 25-30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och fast. Koka ris och dubbla mängden om ni vill förbereda inför onsdagens rätt.
Servera med valfria grönsaker och gärna en knäckebrödsmacka.

Tisdag

Potatis- och morotsrårakor med lingon

4 portioner

  • 8 st potatisar 
  • 4 st morötter 
  • 1 st lök
  • Rapsolja eller flytande margarin
  • 4 st ägg 
  • ½ tsk salt med jod 
  • 1-2 krm svartpeppar

Tillbehör:

  • Lingonsylt/ rårörda lingon 
  • Cottage cheese 
  • Eventuellt rökt lax eller fläsk, bacon och små kapris

Gör så här: Skala och riv potatis, morot och lök grovt. Tillsätt salt och peppar och rör om. Krama ur vätskan. Blanda med ägg. Värm stekpannan till medeltemperatur. Häll i matfett. Klicka i smet och platta ut till rårakor i önskvärd storlek. Stek cirka 3 min på vardera sidan, tills de fått gyllenbrun färg. Servera som ensamrätt med lingon eller med tillbehör som cottage cheese, rökt lax eller stekt fläsk eller bacon och/eller kapris.

Onsdag

Färsfyllda paprikor

Färsfyllda paprikor

4 portioner

  • 4 st paprikor i valfri färg
  • 1 msk rapsolja
  • 300 gram valfri färs 
  • 1 förpackning valfria bönor, till exempel vita, svarta eller kidney
  • 1 förpackning krossade tomater
  • Peppar
  • ½ -1 tsk salt med jod
  • Smaksätt gärna med paprikapulver, chilipulver eller valfria örtkryddor  
  • Havreris, ris, eller matvete, 4 portioner.

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Koka ris. Skölj paprikorna och skär av ett lock på dem (spara locket). Kärna ur paprikorna. Ställ paprikorna i en ugnsform. Fräs färsen i olja. Tillsätt bönor, krossade tomater och kryddor. Koka ihop, cirka 10-15 min.  Rör ner det kokta riset i köttfärsröran (eller servera det separat om det föredras). Fyll paprikorna med färsröran och lägg på locket. Tillaga i ugn cirka 20-30 min tills paprikorna mjuknat. Servera med en god sallad.

Torsdag

Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas

4 portioner

  • 5-6 potatisar, dela i bitar eller skivor 
  • 1-2 st purjolökar, skivor 
  • 1 msk rapsolja 
  • 8 dl vatten 
  • 1-2 st buljongtärningar  
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt med jod 
  • Smaksättning kan göras med till exempel persilja eller gräslök

Gör så här: Fräs den skivade potatisen och purjolöken mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 10-15 min. Vispa soppan slät med ballongvisp eller mixer. Smaka av med kryddor samt späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.

Servera med quesadillas eller en smörgås med pålägg.

Quesadillas: 

  • 4 tortillabröd 
  • Sweet chilisås
  • 8 skivor ost 
  • 4 skivor skinka 
  • Ruccola (ge ej till barn under 1 år)

Gör så här: Bred ett tunt lager av sweet chilisåsen på tortillabröden. Lägg på ruccola, ost och skinka på ena halvan. Vik ihop till en halvmåne. Stek i torr stekpannan på medeltemperatur tills tortillabrödet fått fin färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera till soppan.

Fredag

Mustig fiskgryta med rötter och aioli

4 portioner

400 g färsk eller fryst vit fiskfilé
1 msk flytande margarin eller olja
1/2 purjolök eller 2 gula lökar
4-6 potatisar
2-3 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)                                                                         
1 förpackning hela tomater (400 g)
1-2 dl vatten
1-2 fiskbuljongtärningar
1 lagerblad
½-1 citron
1 tsk salt med jod
1 krm vitpeppar
½ dl hackad persilja

Gör så här: Skala och skär löken i skivor eller skiva purjolöken och fräs den i matfettet i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken bitar och lägg dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.

Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över persilja och servera gärna med en klick aioli. Gör egen aioli (se recept) eller köp färdig.

Snabblagad Aioli:

½-1 vitlöksklyfta
½-1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 kryddmått salt
1 ägg
2 dl rapsolja
Svartpeppar

Gör så här: Ta fram ingredienserna en stund innan tillagning så att de får samma temperatur. Mixa samman allt med en stavmixer.

Senast uppdaterad: 2023-05-17 11:00