Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 10

Protein finns i många olika livsmedel som fungerar som viktiga byggstenar i kroppen. Portionerna behöver inte vara så stora. Denna vecka är de huvudsakliga proteinkällorna linser, kikärtor, räkor och tonfisk.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

Måndag

Ugnsrostad potatis med tonfisksås

4 portioner

  • 400-600 g små, tvättade potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • Svartpeppar
  • ½ tsk salt med jod
  • Cirka 250 g frysta haricots verts

Tonfisksås:

  • 1 burk tonfisk i olja
  • 1,5 dl (cirka ½ förpackning) färdigkokta vita bönor
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 äggula (välj produktionskontrollerade ägg)
  • 2-3 msk kapris
  • 2-3 msk pressad citron
  • Basilika- eller persiljeblad
  • 0,5 dl olivolja
  • Svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och ringla över oljan. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills potatisen känns mjuk med en provsticka.

Blanda alla ingredienser till såsen i en mixerbunke och mixa till slät
konsistens.

Täck fryst haricots verts med vatten. Tillsätt lite salt. Koka upp. Dra kastrullen
av värmen och låt stå cirka 3 minuter. Häll av vattnet.

Servera den ugnsrostade potatisen med tonfisksås och de gröna bönorna.

Tisdag

All-in pastagrytan

4 portioner

  • 2 dl okokta röda linser
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 förpackning hela eller krossade tomater (cirka 400 g)
  • Cirka 8 dl vatten (späd med mer vatten vid behov)
  • 1-2 dl havregrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 broccolihuvud i buketter (alternativt cirka 250 g fryst
    broccoli)
  • 1 förpackning majskorn á 150 g
  • 1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • Smaksätt eventuellt med örter (frysta går utmärkt)
  • 4 portioner pastafjärilar (pastan bör ha cirka 10-14 minuters koktid)

Till servering:

  • 4 msk ost (17 % fetthalt), finriven.

Gör så här: Börja med att skölja de röda linserna. Hacka eller pressa vitlöken. Lägg alla ingredienserna utom pastan i en stor gryta. Koka upp och lägg i pastan och låt koka tills linser och pasta är mjuka, cirka 10-15 min. Tänk på att röra om så att det inte bränner fast, och späd med mer vatten vid behov.

Toppa eventuellt med färska örter och riven ost vid servering.

Onsdag

Pasta med heta räkor och ruccola

4 portioner

  • 4 portioner pasta, fullkorn
  • 500 g räkor med skal (cirka 200 g skalade räkor), frysta eller färska
  • 1 näve ruccola
  • 2 paprikor
  • 1 röd chilipeppar (kan uteslutas för mildare smak)
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk curry
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 lime
  • ½ tsk salt med jod
  • ½ krm svartpeppar

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Tina frysta räkor eller skala oskalade räkor. Tärna paprikorna. Dela, kärna
ur och finstrimla pepparfrukten. Värm oljan i en kastrull. Lägg i och fräs paprika, peppar, curry och pressad vitlök några minuter. Tillsätt tomater, rivet skal av en hel limefrukt och saften av en halv samt salt och
peppar. Koka utan lock cirka 10 min. Blanda i räkor och ruccola. Låt allt bli
varmt (undvik att koka räkorna).

Servera de heta räckorna tillsammans med pastan.

Torsdag

Snabb pumpasoppa

4 portioner

  • 1 pumpa (gärna butternut), cirka 1000 g
  • ½ gul lök
  • 2 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8-10 dl liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 förpackning färdigkokta vita bönor á 230 g (cirka 4,5 dl)
  • 1-2 dl matgrädde av havre
  • 1/2 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • Svartpeppar
  • 1 dl Pumpafrön
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Färskost (4-15 % fetthalt)

Gör så här: Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Lägg åt sidan och låt svalna.

Skala och skär pumpan i bitar. Hacka den gula löken och pressa vitlök. Fräs löken mjuk i oljan på medeltemperatur, i en stor gryta. Tillsätt pumpan och låt fräsa med några minuter. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Koka 10-15 minuter eller tills pumpan mjuknat. Ta gryta av plattan och tillsätt de sköljda bönorna och mixa soppan slät. Tillsätt havregrädden och värm soppan
åter till rykande het och smaka av med vinäger och peppar.

Toppa soppan med rostade pumpafrön. Servera gärna med fullkornsbröd och färskost.

Fredag

Falafel med libabröd

4 portioner

  • 1 röd lök
  • ½ gurka
  • 1-2 inlagda grillade paprikor
  • 1 förpackning majs á 150 g
  • 4 vitkålsblad, gärna färsk vitkål (kan bytas mot stora krispiga
    salladsblad)
  • 4 portioner falafel (cirka 300-400 g), fryst eller färsk
  • Rapsolja
  • 4 libabröd eller tortillabröd
  • Komplettera eventuellt med valfria favoritgrönsaker.

Sås:

  • 1 dl matyoghurt eller växtbaserad yoghurt (10 % fetthalt)
  • 1 dl ajvar relish

Gör så här: Skiva rödlök och grillad paprika. Skär gurkan i stavar. Lägg alla
tillbehör i olika skålar.

Stek falafeln i olja enligt anvisning på förpackning.

Blanda ingredienserna till såsen. För mildare sås använd
enbart yoghurt.

Rulla in falafeln i ett bröd tillsammans med ett vitkålsblad. Toppa med tillbehören och sås.

Senast uppdaterad: 2024-03-28 16:09