Veckomeny 1

Gott och enkelt med mycket grönsaker och fisk. Säkra D-vitaminintaget med fisk och berikade matfetter.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

Måndag

Linsbiffar med klyftpotatis

 4 portioner

  • 10-12 potatisar (cirka 1 kg)
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 2 dl naturell yoghurt (3% fetthalt)
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1/2 liten vitkål/spetskål

Linsbiffar:

  • 1 paket kokta röda linser (cirka 290 g)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 dl havregryn eller ströbröd
  • 1 tsk torkad oregano eller basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl riven ost (17% fetthalt)
  • 1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Borsta potatisen eller använd färdigtvättad och dela i klyftor. Vänd potatisen i 2 msk olja i en ugnsfast form. Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt och rosta mitt i ugnen i 20–30 minuter.

Blanda samman yoghurt och sweet chilisås.

Skölj linserna och låt rinna av. Riv gul lök och morot fint med hjälp av
rivjärn. Blanda alla ingredienser till biffarna och låt stå några minuter. Forma
smeten till biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna cirka 3–4
minuter per sida.

Strimla kålen och massera med 1 msk olja.

Servera biffarna med klyftpotatis, yoghurtsås och kålsalladen. 

Tisdag

Snabb tonfiskröra

4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 2 gula lökar
  • 2 röda eller gula paprikor
  • Curry efter smak
  • 2 msk maizena
  • 2 burkar tonfisk i olja
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 250 g broccoli, i små buketter

Gör så här: Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.

Finhacka lök och paprika för hand eller i mixer. Fräs lök och paprika i
gryta med 1 msk olja från tonfiskburken. Rör ner curry och låt fräsa med ett ögonblick. Rör därefter ner maizena och tillsätt den avrunna tonfisken. Om röran blir för tjock, späd med några matskedar vatten. Smaksätt med peppar och salt efter smak.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2
minuter. Häll av vattnet.

Servera tonfiskröran tillsammans med ris och broccoli.

Onsdag

Quinoasallad med kyckling, kikärter och tzatziki

4 portioner

  • 4 portioner röd quinoa 
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 förpackning kikärtor, kokta (cirka 230g)
  • ½ paket fetaost 3–4 soltorkade
  • Tomater
  • 6 champinjoner, skurna i tunna skivor
  • 1 paprika
  • 1 rödlök eller silverlök
  • ½ burk svarta och gröna oliver
  • Ruccolasallad
  • Basilika eller basilikaolja

Morotstzatziki:

  • 1 morot
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 2 dl yoghurt naturell (3% fetthalt)
  • 1 krm salt
  • 1/4 krm svartpeppar

Gör så här: Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen. Strimla kycklingen. Värm upp oljan i stekpanna och tillaga kycklingen tills den är genomstekt. Låt quinoa och kyckling svalna.

Skölj kikärtor. Skär fetaost och soltorkade tomater i små bitar. Strimla champinjoner, paprika och lök. Blanda samman med övriga ingredienser till en sallad.

Riv moroten fint med hjälp av rivjärn. Pressa vitlöken. Blanda ihop ingredienserna till morotstzatzikin.

Servera quinoasalladen med morotstzatzikin.

 

Torsdag

Busenkel broccolisoppa

Tallrik med soppa och broccoli
 

4 portioner

  • 1 lök
  • 2 potatisar
  • 250 g broccoli, fryst eller färsk
  • 8 dl grönsaksbuljong (8 dl vatten och cirka 1,5 buljongtärningar)
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 2 dl matlagningsgrädde eller havre grädde
  • Eventuellt kräftstjärtar/räkor, cirka 170 g
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet) 

Gör så här: Skala och skiva potatis och lök. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Låt det koka i cirka 10 minuter.

Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med svartpeppar och lite salt.

Servera eventuellt soppan med räkor eller kräftstjärtar, fullkornsbröd och hummus.

Fredag

Festlig pastagratäng

4 portioner

  • 250 g krossade tagliatelle
  • 2 purjolökar
  • 250 g kallrökt lax eller stekta laxbitar
  • 1-2 paket färdig ostsås eller hemlagad ostsås
  • Svartpeppar
  • ½ citron, skal och saft
  • 250 g gröna ärtor, frysta

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Koka tagliatellen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skölj och skär purjolöken i strimlor och lägg ner den i pastavattnet när
några minuter återstår av koktiden.

Skär laxen i små bitar. Häll av vattnet av pastan och purjolöken i ett durkslag. Rör ner laxen och ostsåsen. Krydda med peppar, citronskal och citronsaft. Häll laxpastan i en smord ugnsform. Gratinera i övre delen av ugnen, 12–15 minuter.

Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från plattan. Låt stå 2 minuter och häll sedan av vattnet.

Servera pastagratängen tillsammans med ärtorna.