Veckomeny 5
Att äta järnrikt är viktigt för både barn och vuxna. Järn från kött är lätt för kroppen att ta upp. Bönor, broccoli och ärter som i snabblagad grön ärtsoppa innehåller också järn.

Måndag
Fisk kokt i sås
4 portioner
- 400-600 g färsk eller fryst fiskfilé, till exempel sej, torsk eller kolja
Sås:
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
- 1-2 msk flytande margarin
- Smaksätt med 1 msk pressad citron
Fler smaksättningsförslag:
- 0,5 - 1 dl finskuren dill eller persilja
- 1-2 msk riven pepparrot
- 1 msk curry
- 1 msk fransk senap och 1 tsk smulad dragon
Gör så här: Skölj de färska fiskfiléerna. Skär större filéer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i cirka 2 cm tjocka skivor eller kuber.
Välj en låg, vid kastrull (traktörpanna). Vispa ut mjölet med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongtärning, mjölk eller grädde och margarin. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken kommer att ge ifrån sig vätska. Smaksätt såsen med något av förslagen (curry blandas bäst med mjölet från början). Lägg i fisken och låt sjuda under lock utan omrörning i 5-10 minuter.
Servera kokt potatis, potatismos, pressad potatis eller ris till och gärna någon kokt grönsak som exempelvis broccoli eller ärtor.
Tisdag
Färs till köttbullar, pannbiffar eller köttfärslimpa
Klassisk och ofta mycket uppskattad mat som kan serveras till både potatis, ris och pasta. Gör eventuellt en brunsås till. Kom ihåg grönsakerna!
- 400-450 g nöt- eller blandfärs
- ¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
- 1 msk potatismjöl
- 1 ½-2 dl vatten eller mjölk
- 1 ägg
- 1/2-1 tsk salt med jod
- 1 krm vit- eller svartpeppar
- 1 msk riven gul lök
Gör så här: Om du ska göra köttfärslimpa, sätt ugnen på 200° C.
Blanda havregryn eller ströbröd och potatismjöl med vätskan i en bunke. Den större mängden till köttfärslimpan. Låt svälla i cirka 10 min.
Rör ner ägg, salt, peppar och lök. Blanda ner färsen. Rör smeten jämn. Bestäm vilken form du vill ha på färsen. Köttfärslimpa steks i smord form i mitten av ugnen i cirka 50-60 min. Köttbullar och pannbiff genomsteks i stekpanna tills de fått vacker färg och klar vätska kommer vid stickprov.
Onsdag
Fiskgratäng med grönt potatismos
4 portioner
- 400 g fiskfilé (till exempel hoki, sej eller spätta)
- ½ gul lök
- 1 förpackning krossade tomater
- 1 tsk basilika eller rosmarin
- Eventuellt pressad vitlök
- 1 dl riven ost
- 1/2 tsk salt med jod
Gör så här: Sätt ugnen på 200 °C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen cirka 20 minuter. Servera med potatismos, gröna bönor och bröd.
Potatismos 4 portioner
- 10-12 potatisar
- Vatten
- 2-2 1/2 dl mjölk
- 1/2 tsk salt med jod
- 1 msk flytande margarin
- 1 dl hackad färsk persilja
Potatismos: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller pressa den genom purépress. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Tillsätt hackad persilja i moset.
Torsdag
Grön ärtsoppa
4 mindre portioner
- 2-3 msk gul lök, riven eller hackad
- 1-2 klyftor vitlök, riven eller hackad
- 1 påse (600g) frysta gröna ärter
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 dl vatten
- 1 1/2 dl mjölk
- Svartpeppar och eventuellt lite salt med jod
Gör så här: Fräs lök och vitlök i lite rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 min. Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten. Servera med bröd och pålägg alternativt pannkaka till efterrätt.
Grön ärtpuré till bebisar:
- 200 g gröna ärtor (frysta)
- 1-2 potatisar, skalade
- Kokvatten
- 1-2 msk matfett (eller 1 tsk per smakportion)
Koka potatisen och ärtorna mjuka. Mixa till slät konsistens, späd eventuellt med lite kokvatten om lösare puré önskas. Berika med lite extra fett, cirka 1 tsk per portion.
Fredag
Vegetariska tacos med guacamole

4 portioner
- 400 g vegetarisk färs (sojafärs eller quornfärs), 1-2 förpackning
- 1/2 rödlök, hackad
- 1 msk raps- eller olivolja
- 1-2 msk tomatpuré
- 0,5-1 tsk chilipulver
- 0,5-1 msk spiskummin
- 1/2-1 dl vatten
- Smaksätt med lite salt med jod
Gör så här: Stek lök i oljan i en stekpanna tillsammans med färsen. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och spiskummin. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 15-20 min. Smaka av med lite salt.
Guacamole:
- 2 avokado
- 1 vitlöksklyfta
- Pressad citron
Gör så här: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur och mosa avokadoköttet. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med lite pressad citronsaft och eventuellt lite salt.
Servera med:
- 2 - 3 tomater, hackade
- 1 salladshuvud, i bitar
- 1 paprika, hackad
- 1 förp mjuka tortillabröd
- 1 förp majs (à 340 g)
- Oliver*
- 1 dl riven ost
- 1 - 2 dl gräddfil
- Tacosås
Värm tortillabrödet enligt anvisningen på förpackningen. Fyll brödet med färs, grönsaker, ost, guacamole, gräddfil och tacosås.
* Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.