Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 2

Den här veckan har en bra mix av rotfrukter, fisk och skaldjur, kyckling och kött. Räkor, musslor och kräftstjärtar är riktigt bra källor till jod och selen.

Här finner du recepten nedan som utskrivningsbar pdf

Måndag

Rotfruktslasagne

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka 
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk olja
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk naturell keso (250 g)
  • 2 dl mjölk
  • 8-10 lasagneplattor
  • 2 dl riven ost
  • Sallad eller tomat att servera till

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala morötter, palsternacka och rotselleri och skär i tärningar eller riv grovt. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, vatten, oregano, basilika, salt och svartpeppar. Låt koka cirka 5 minuter. Blanda keso och mjölk. Smörj en ugnssäker form. Varva halva mängden av rotfruktssås, lasagneplattor, keso-mjölk-blandningen och ost i två omgångar. Avsluta med riven ost överst. Grädda mitt i ugnen i 225°C, cirka 30 min.

 

Tisdag

Lax i ugn med pestotäcke

4 portioner

  • 400-500 g lax
  • 1/2 dl pesto

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Lägg fisken på ett ugnsfast fat.
Fördela peston över. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter. Servera
med potatismos, pasta eller ris och grönsaker, till exempel gröna ärter.

 

 

Onsdag

Köttfärssås

4 portioner

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1-2 krm svart peppar
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 tsk oregano eller timjan
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning


Gör så här: Skala och finhacka morötter, lök och vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medeltemperatur i cirka två minuter. Blanda ner färsen och stek under omrörning i cirka 5 minuter.

Blanda ner peppar, salt, oregano eller timjan och tomatpuré. Häll på krossade tomater samt vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt köttfärssåsen koka på lägre värme i cirka 15 minuter. Servera med fullkornspasta och kokt broccoli.

 

Torsdag

Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor

En tallrik med soppa, garnerat med räkor.
Fotograf: Lena Koller, Johner
4 portioner
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 rivna morötter
  • 1 äpple
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 msk flytande margarin eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 4-5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 förpackning (3 dl) gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 msk persilja, hackad
  • 225 g räkor eller musslor
  • 400 g vit fisk, till exempel sejfilé

Garnering:

  • 1 äpple

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök fint samt riv morot. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i fettet i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i fem minuter.

Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan. Sjud i ytterligare tre minuter.

Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock 5-10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner räkor eller musslor och låt allt bli varmt. Strö över persiljan före servering. Servera med gott bröd.

 

 

Fredag

Kycklingfilé i tomatsås

Kycklingfilé i tomatsås

  • 400 g kycklingfilé

Sås:

  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1½ msk maizenamjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl svarta oliver
  • 8 soltorkade tomater
  • 1 tsk sojasås
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • Några droppar tabasco
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här: Blanda alla ingredienser till såsen i en gryta. Koka upp och smaka av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i såsen. Koka till dess att kycklingen är genomkokt. Servera med ris eller pasta och grönsaker, till exempel haricots verts.

Senast uppdaterad: 2022-10-31 13:45