Veckomeny 2
Den här veckan har en bra mix av rotfrukter, fisk och skaldjur, kyckling och kött. Räkor, musslor och kräftstjärtar är riktigt bra källor till jod och selen.
Måndag
Rotfruktslasagne
4 portioner
- 2 gula lökar
- 3 morötter
- 1 palsternacka
- 1 bit rotselleri
- 1 msk olja
- 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
- 1/2 dl tomatpuré
- 1 buljongtärning
- 2 dl vatten
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilika
- 1/2 tsk salt med jod
- 2 krm svartpeppar
- 1 burk naturell keso (250 g)
- 2 dl mjölk
- 8-10 lasagneplattor
- 2 dl riven ost
- Sallad eller tomat att servera till
Gör så här: Skala och hacka löken. Skala morötter, palsternacka och rotselleri och skär i tärningar eller riv grovt. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, vatten, oregano, basilika, salt och svartpeppar. Låt koka cirka 5 minuter. Blanda keso och mjölk. Smörj en ugnssäker form. Varva halva mängden av rotfruktssås, lasagneplattor, keso-mjölk-blandningen och ost i två omgångar. Avsluta med riven ost överst. Grädda mitt i ugnen i 225°C, cirka 30 min.
Tisdag
Lax i ugn med pestotäcke
4 portioner
- 400-500 g lax
- 1/2 dl pesto
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Lägg fisken på ett ugnsfast fat.
Fördela peston över. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter. Servera
med potatismos, pasta eller ris och grönsaker, till exempel gröna ärter.
Onsdag
Köttfärssås
4 portioner
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 500 g nötfärs
- 1-2 krm svart peppar
- 1/2 tsk salt med jod
- 1 tsk oregano eller timjan
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
- 4 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
Gör så här: Skala och finhacka morötter, lök och vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medeltemperatur i cirka två minuter. Blanda ner färsen och stek under omrörning i cirka 5 minuter.
Blanda ner peppar, salt, oregano eller timjan och tomatpuré. Häll på krossade tomater samt vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt köttfärssåsen koka på lägre värme i cirka 15 minuter. Servera med fullkornspasta och kokt broccoli.
Torsdag
Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor

- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 rivna morötter
- 1 äpple
- 2 tsk färsk ingefära, riven
- 1 msk flytande margarin eller olja
- 1 msk tomatpuré
- 4-5 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 förpackning (3 dl) gräddmjölk, 6 % fett
- 2 msk persilja, hackad
- 225 g räkor eller musslor
- 400 g vit fisk, till exempel sejfilé
Garnering:
- 1 äpple
Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök fint samt riv morot. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i fettet i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i fem minuter.
Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan. Sjud i ytterligare tre minuter.
Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock 5-10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner räkor eller musslor och låt allt bli varmt. Strö över persiljan före servering. Servera med gott bröd.
Fredag
Kycklingfilé i tomatsås
Kycklingfilé i tomatsås
- 400 g kycklingfilé
Sås:
- 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
- 1½ msk maizenamjöl
- 1 msk olivolja
- 1 dl svarta oliver
- 8 soltorkade tomater
- 1 tsk sojasås
- 1/2 tsk salt med jod
- 1 krm svartpeppar
- Några droppar tabasco
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här: Blanda alla ingredienser till såsen i en gryta. Koka upp och smaka av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i såsen. Koka till dess att kycklingen är genomkokt. Servera med ris eller pasta och grönsaker, till exempel haricots verts.