Veckomeny 6
Goda recept att förgylla vardagen med. Moderna klassiker på matbordet.
Måndag
Chili sin carne

4 portioner
Chili sin Carne – vegetarisk chili con carne
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 300 g quorn- eller sojafärs
- 2 msk rapsolja
- Chilipulver, spiskummin, paprikapulver, oregano, cirka 1 tesked av vardera
- ½-1 tesked salt med jod
- Peppar
- 2 msk tomatpuré
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 förpackning krossade tomater
- 5 dl vatten
- 2 förp färdigkokta kidneybönor, svarta bönor eller blandade bönor
- Ris eller fullkornsris, 4 portioner
Gör så här: Koka riset. Hacka lök och vitlök och fräs i oljan på medelvärme tillsammans med färsen i några minuter. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med i någon minut. Tillsätt därefter tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater, vatten och bönor och koka ihop i cirka 10-20 min. Servera med ris samt en god grönsallad. Guacamole smakar gott till!
Tisdag
Fisk kokt i sås
Kesotorsk med kaviar och purjolök 4 portioner
- 400 g torsk eller sej (färsk eller tinad fryst fisk)
- Purjolök, ca 20 cm strimlad
- ½ dl kaviar
- 1 burk keso, 500 g
- ½ tsk salt med jod
- Peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Strimla purjolöken. Blanda en röra av keso, purjolök och kaviar. Lägg kesoröran över fisken och ställ in i ugnen. Tillaga i ca 30-40 min eller tills fisken är färdig, (fiskköttet ska vara vitt och fast). Servera med kokt potatis och färgglada grönsaker, exempelvis broccoli, haricots verts eller rivna morötter.
Onsdag
Köttfärssoppa
4 portioner
- 3 fasta potatisar
- 4 morötter
- 1 gul lök
- 400 gram köttfärs, nöt eller vegetarisk färs
- 1 msk rapsolja
- 1 förp krossade tomater (med chilismak för mer hetta)
- 1 köttbuljongtärning
- 1 liter vatten
- 2 dl djupfrysta ärtor, majs och paprika
- ½ - 1 tsk salt med jod
- Peppar
Gör så här: Skala potatis och dela i bitar. Skala morötterna och riv grovt. Hacka löken. Fräs lök, morötter och köttfärs i olja. Krydda med salt, peppar och övrig smaksättning. Ytterligare smaksättning kan göras med paprikapulver och spiskummin, ca 1 tsk av vardera. Häll över krossade tomater och vatten. Lägg i potatis och buljongtärning. Låt koka under lock ca 10-15 min, tills potatisen är mjuk. Späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas. Potatisen kan bytas ut mot pasta för variation.
Torsdag
Lax i tortillabröd
4 portioner
- 500 g laxfilé
- 1 msk rapsolja eller flytande margarin
- 2 avokado
- Gurka, tomat, majs och andra favoritgrönsaker
- Ruccola eller andra blad (ge ej till barn under 1 år)
- Turkisk yoghurt eller keso
- ½-1 tsk salt med jod
- Citronpeppar
- Eventuellt saften av 1 lime
- Tortillabröd, 8 st
Gör så här: Dela laxen i små bitar och stek i olja. Krydda fisken med lite salt och citronpeppar. Lägg upp grönsakerna samt den turkiska yoghurten (keson) i olika skålar. Låt sedan var och en göra sin egen wrap och välja favorittillbehör. Pressa eventuellt över lite lime. Vill man göra det ännu enklare kan man använda sig av färdigrökt fisk.
Fredag
Pastasallad med kyckling
4 portioner
- 4 port pasta, t ex penne
- 400 g kyckling eller en grillad kyckling
- En bit hårdost eller fetaost, ca 75-100 g
- 1 förp färdigkokta valfria bönor eller kikärtor
- Grönsaker och frukt* efter smak och säsong, t.ex. salladsblad, gurka, majs, broccoli, körsbärstomater, paprika, valfria bönor, rödlök, avokado, haricots verts, äpple, vindruvor, melon och jordgubbar
Salladsdressing:
- 2 msk olja
- 1 msk vatten
- 1 msk vinäger
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- 1 krm salt med jod
Det går naturligtvis att byta ut dressingen mot en färdig, t ex köpt pesto eller grekisk eller italiensk dressing.
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar och låt svalna av något. Blanda sedan pastan med salladsdressingen. Stek kycklingen i ugnen eller på spisen och krydda den med grillkrydda eller annan favoritkrydda. Dela den stekta eller färdiggrillade kycklingen i små bitar och blanda den med pastan. Skölj de färdigkokta bönorna och skär grönsaker, frukt och ost i lagom stora bitar och blanda alltsammans till en vacker sallad. Man kan även lägga ingredienser i olika skålar och låt alla komponera sin egen favoritsallad, vilket barnen brukar uppskatta.
Om salladen ska ätas senare, låt blandningen kallna och ställ i kylskåp.
* Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.