Veckomeny 4
Wokgrönsaker i köttfärsen och rotsaker i soppan maxar innehållet av vitaminer, mineraler och fiber i din måltid. Här hittar du också hemgjorda fiskpinnar.
Måndag
Köttfärs med wokgrönsaker
4 portioner
- 1 gul lök, hackad
- 1 msk rapsolja eller flytande margarin
- 400 g nötfärs
- 2 msk fond eller 1 buljongtärning
- 1 paket frysta wokgrönsaker (cirka 400 g)
- 1/2-1 msk sojasås
- Några blad thaibasilika
- 1/2-1 tsk salt med jod
- Peppar
Gör så här: Fräs löken mjuk i matfettet. Blanda ner köttfärsen och fräs några minuter. Tillsätt fond eller en smulad buljongtärning och wokgrönsakerna. Låt fräsa i cirka 5 min och häll över sojasåsen. Smaksätt eventuellt med thaibasilika, salt och peppar. Servera med ris och sweet chilisås.
Tisdag
Kikärtsgryta
4-6 portioner
- 2 paprikor, i bitar
- 1 gul lök, hackad
- 1 purjolök, skivad
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk curry
- 1 msk rapsolja eller flytande margarin
- 2 msk tomatpuré
- 1 förpackning krossade tomater
- 1 förpackning kokta kikärtor
- 1/2-1 tsk salt med jod
- Peppar
- (1 dl matlagningsgrädde, lätt crème fraiche eller havregrädde)
Gör så här: Fräs paprika, lök, vitlök och purjolök i matfettet. Tillsätt curry och rör om. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater samt de sköljda kikärtorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt matlagningsgrädde, lätt crème fraiche eller havregrädde.
Servera med ris, couscous eller bulgur.
Onsdag
Hemgjorda fiskpinnar
4 portioner
- 400 g vit fisk i fryst block
- Ströbröd
- 1/2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- Vitpeppar
- 1/2-1 tsk salt med jod
- Flytande margarin
Gör så här: Lägg mjöl och ströbröd på varsin flat tallrik. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Skär det halvtinade fiskblocket i 12-13 fiskpinnsliknande bitar. Salta och peppra fisken. Vänd sedan varje fiskbit i vetemjöl, därefter ägg och till sist i ströbröd.
Stek i flytande margarin på medelstark värme ett par minuter på varje sida, tills fiskpinnarna är genomstekta. Gott tillsammans med potatis eller potatismos och spenatstuvning (OBS! Undvik spenat till barn under 1 år) alternativt kokta morötter.
Torsdag
Enklaste rotsakssoppan
4 portioner
- 2-3 st morötter
- 1 stor eller 2 små palsternackor
- 1 liten kålrot
- 2-3 st potatisar
- 1/2-1 st purjolök
- 1-2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1/2-1 l vatten
- Peppar
- 1/2-1 tsk salt med jod
Gör så här: Skala och dela potatis och rotsaker i bitar. Skölj och dela purjolöken i bitar. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningar. Tillsätt potatisen och grönsakerna och koka dem mjuka. Tag grytan av plattan och mixa soppan. Servera med ostsmörgås och ett glas mjölk.
Soppan kan serveras utan att mixas, välj då först den mindre mängden vatten och späd sedan till önskad konsistens.
Rotsakspuré till bebisar:
- Morötter (2-3 st)
- Palsternacka (1 stor eller 2 små)
- Potatis (2-3 st)
- Eventuellt kålrot
Rotsakspuré: Skala och dela potatis och rotsaker i bitar. Koka dem mjuka. Mixa till lämplig konsistens. Späd med kokspad om en tunnare konsistens önskas.
Fredag
Renskavsgryta med palsternacksmos
4 portioner
- 1 msk flytande margarin eller rapsolja
- 2 förpackningar renskav (480 g) eller liknande viltskav, upptinat
- 1 hackad gul lök
- 6 enbär, krossade i mortel
- 2 msk messmör
- 2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
- 3 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 1/2-1 tsk salt med jod
- 1 krm peppar
- 1 dl lingon, färska eller frysta
- (persilja)
Palsternacksmos:
- 500 g potatis, i bitar
- 500 g palsternacka, i bitar
- 2 dl mjölk
- 1 msk flytande margarin
- Peppar, eventuellt lite salt med jod
Gör så här: Hetta upp fettet i en stekpanna eller stekgryta och lägg i renskav och lök. Rör om då och då så att köttet blir brynt runt om, det tar några minuter. Tillsätt enbär, messmör, grädde, vatten och buljongtärning. Rör om och sänk värmen. Låt allt småkoka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg gärna i lingon i grytan och strö lite hackad persilja över innan servering.
Palsternacksmos: Koka rotfruktsbitarna i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av nästan allt kokvatten och vispa sönder bitarna med elvisp. Tillsätt flytande margarin och mjölk och vispa till dess att det blivit ett mos. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt