Att börja med innovationsprojekt

Information om hur man kan komma i gång med innovation med hjälp av VGR: s innovationsprocess

Du har säkert nått den här sidan för att du går i tankarna kring att starta ett innovationsprojekt. Kanske har finns en idé på en lösning eller finns en stor utmaning som ni vill arbeta vidare med. Kanske är ni i så tidig fas så att ni ännu inte vet om initiativet ska tas vidare från era tankar ner till att formulera den faktiska utmaningen eller möjligheten – bra då är ni på rätt plats. Nedan kommer tips och råd från innovationsprojekt och innovationsledare.

Förstudie – första steget innan ett projekt startas 

Här finnes en guide för att genomföra en förstudie inför ett innovationsprojekt.
Guiden riktar sig främst till medarbetare och chefer inom hälso-sjukvården i VGR som har identifierat ett problem, eller har en idé kring hur något kan göras bättre och som funderar på att starta ett innovationsprojekt. (PPT åtkomlig på VGR:s interna sidor)
Till guiden 

Våga känna dig vilsen​

Innovationsarbete, framför allt i starten, innebär att det är mycket man inte vet. Samtidigt är kanske projektgruppen ny och arbetssätt har inte satt sig. Detta gör att projektet kan uppfattas som rörigt och oklart. Men använd er av VGR:s innovationsprocess som ledstång i arbetet och våga vara vilsna!
Stanna kvar när arbetet känns rörigt och jobba vidare så kommer klarheten i takt med fortsatt arbete. Spring inte för snabbt mot en lösning och utveckling, utan säkerställ först att det ni vill utveckla sannolikt kommer lösa era utmaningar på ett nytt sätt som ger stora positiva effekter. ​

Något som kan upplevas som extra rörigt i början av innovationsarbetet kan var att information behöver samlas in från flera olika håll för att du ska kunna förstå utmaningen/problemet och de behov, ramar och möjligheter som finns runt detta. Det kan handla om användares behov och situation, tillgänglig teknik, verksamhetens prioriterade områden, verksamhetsorganisation med mera. Antaganden behöver undersökas och hypoteser testas. Samtidigt ska informationen som man får sättas samman, så att man kan få insikter och se var man kan skapa nytta med en innovation.​

Innovationsprocessen – en kedja av aktivitetsförslag som guide och stöd i arbetet

VGR:s innovationsprocess är en vägledning i arbetet med innovation. Processen består av en kedja av aktiviteter. Genom att arbeta med varje aktivitet bearbetas den information som du stoppar in till ett delresultat som du sedan använder i kommande steg. Innovationsprocessen är uppbyggd på tjänstedesignsmetodik. Ibland kan arbetet i de olika delarna/ aktiviteterna ge ett utfall som man inte räknat med. Detta gör att man kan behöva gå tillbaka till en tidigare aktivitet, komplettera arbetet där och och göra justeringar.

Se mer om Innovationsprocessen här 

Utse navigatör

Utse kollega/kollegor som navigerar i innovationsprocessen. Det är till stor hjälp om det finnas någon  eller några med ansvar att navigera i innovationsprocessens innehåll, och som leder arbetet framåt i projektgruppen. ​Syftet med innovationsprocessen är att den ska ge er ett stöd där ni befinner er och exempelvis hänvisa till lämpliga metoder, kontakter och arbetsuppgifter. Men innovationsprocessen beskriver inte hur projektet ska drivas, utan den guidar i själva innovationsarbetet. Även en närmsta chef eller verksamhetsutvecklare som stötar er behöver känna till att det finns en innovationsprocess att använda sig av. Arbetar man med Förstudien kan det vara en valfri medarbetare, har man kommit längre är det till hjälp om personen har erfarenhet av att arbeta och leda projekt sedan tidigare. Det krävs att man går in och läser grunderna i materialet i innovationsprocessen och väljer de mallar och metoder som man tycker verkar lämpliga. Här kan det vara till stor hjälp att prata med exempelvis en verksamhetsutvecklare eller lokalt innovationsstöd. Vi på Innovationsplattformen kan också ge råd och stöd. 

”Tack vare innovationsprocessen har jag gjort moment jag inte annars provat på såsom intressentanalyser, komptenspaneler, referensgrupper, levande bibliotek – alla helt nya erfarenheter och i helt nya format som jag inte jobbat i tidigare” – Projektägare Digital AI-övervakning för att förhindra falltrauma i slutenvården.

Tid och kollegor med in i arbetet ger en bättre start!

För att kunna börja arbeta med en utmaning eller möjligheter är det bra att skapa utrymme för att tänka genom att avsätta lite tid, gärna i grupp och gärna med kollegor med lite olika kompetenser. Innovation är ett lagspel där laget helst ska bestå av  personer med olika kompetenser och perspektiv. Uppmuntra varandra att ifrågasätta hur ni arbetar nu och komma med idéer. Har ni precis kommit i gång så är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om er utmaning. Se verkligen till att ni tar er tid att förstå er utmaning. Använd gärna ”Förstudien” som stöd för att samla in svaret på era frågor.

Kunskap om innovationsarbete och dess arbetsmetoder behövs

Den som ska arbeta med ett innovationsprojekt behöver veta vad det innebär att ”innovera”. Även närmsta chef-/erna eller projektägarna som gett er tid att arbeta med en utmaning behöver förstå detta.

Innovation innebär bland annat:

  • Slutmålet för ett innovationsprojekt är inte känt i början – ni kan finna helt nya utmaningar under resans gång
  • Arbetet är förenat med en viss osäkerhet eftersom ni inte vet i vilken riktning arbetet tar. Större osäkerhet kräver lite andra arbetsmetoder än ett vad ex. verksamhetsutveckling gör.
  • Ofta börjar arbetet i en liten skala, det gör det enklare att gå tillbaka till en tidigare aktivitet. Efter det inledanande arbetet kommer projektet antingen behöva utökas med resurs och kompetens eller så läggs det ner.