Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föreberedelser inför operation

Hälsoundersökning

När du varit på kirurgi-, ortopedi- och urologimottagningen och man bestämt att du ska bli opererad, kommer du som ska opereras dagkirurgiskt, dvs. att du får gå hem samma dag som du opereras, upp till operation för ett samtal med en narkossköterska.

Vi går tillsammans igenom din hälsodeklaration och en enkel hälsoundersökning utförs. Utifrån detta bestäms, tillsammans med narkosläkaren, vilken typ av bedövning eller narkos som passar dig. Detta tar mellan en kvart och en halvtimma. Det kan bli lite väntetid eftersom vi även har drop-in måndag–torsdag (lägg lite extra pengar på p-automaten för att slippa bli stressad).

Fördelen med att man kommer till oss i god tid, är att vi har gott om tid på oss att undersöka dig om vi skulle hitta något avvikande, t.ex. högt blodtryck eller annan sjukdom, som behöver behandlas före operationen. Du som sedan tidigare har mediciner får också information om vilka läkemedel du ska ta eller inte ta på operationsdagens morgon.

Om du däremot ska opereras inneliggande på sjukhuset kommer du att få göra motsvarande hälsoundersökning i samband med ditt inskrivningsbesök. Då får du även träffa narkosläkaren.

Kallelse till operation

Du som ska opereras dagkirurgiskt får en kallelse med datum för operationen hemskickad. Tiden som står angiven i kallelsen är inte din operationstid, utan tiden du ska vara hos oss för att förberedas inför operationen. Räkna med att hela dagen kommer att gå åt.

Blir du sjuk eller får sår på området som ska opereras kontaktar du våra operationsplanerare så fort som möjligt på tfn 0303-986 35 (måndag–torsdag kl. 9.00–11.30). Insjuknar du på själva operationsdagen ringer du till receptionen, tfn 0303-987 50.

Behöver du tolk beställer vi det i samband med att din operation bokas.

Förberedelser

Läs noga igenom reglerna du fått om mat och dryck inför operation. Om du inte följt reglerna kan din operation bli inställd på grund av medicinska risker.

Ta bara med så mycket pengar du behöver för dagens behov, eventuellt apotekskostnad och sjukresa. Värdesaker är bäst att lämna hemma. Tänk på att ta med fotolegitimation och ev. frikort.

Inskrivning

Du hittar oss på plan 4, ingång: Dagkirurgi. Anmäl dig i receptionen. Därefter får du byta om till sjukhuskläder. Dina egna kläder och personliga tillhörigheter låser du in i ett skåp.

Undersköterskor och sjuksköterskor kommer att förbereda dig inför operationen (eller undersökningen, om du är här för att göra en gastro- eller koloskopi). Du får tabletter mot smärta och vi sätter en venkanyl i armen genom vilken vi kan ge dig mediciner och vätska. Ibland behöver operationsområdet rakas, vilket vi hjälper dig med.

I de flesta fall träffar du läkaren som ska operera dig före operationen, och det finns även möjlighet att tala med narkosläkaren. För säkerhets skull görs en markering på den kroppsdel som ska opereras. Om du ska ha lokalbedövning eller blockad (bedövning av en större kroppsdel) i stället för narkos, ger vi dig det innan du hämtas in till operationssalen.

Väntetid

Eftersom vi även utför akuta operationer kan det uppstå väntetid innan en planerad operation kan genomföras. Ta gärna med en tidning, bok eller något annat att sysselsätta dig med.

Ibland, men ytterst sällan, kan en planerad operation eller undersökning bli uppskjuten på grund av akuta olyckor och sjukdomsfall. Vi försöker i sådana fall att utföra den uppskjutna operationen vid första, möjliga tillfälle.

Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:41