Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Operationen

Operationssjuksköterska i operationssalen.

När det är dags för operationen kommer en narkossköterska och hämtar dig. Du får besvara en hel del frågor, allt för din egen säkerhet.

Inne på operationssalen finns mycket apparatur som används för att vi ska kunna ta hand om dig på bästa sätt. Vi är alltid tre personer på salen som tar hand om dig tillsammans med läkaren som ska operera dig.

På operationssalen är vi noga med hygienen. Operationssköterskan steriltvättar operationsområdet och klär in det i sterila dukar.

Undersköterskan hjälper till med att koppla EKG, blodtryck och en liten syremätare sätts på fingret. Detta är till för att kunna följa dina värden under operationen så att vi ser att du mår bra.

Bedövning och narkos

Inför operationen kommer du antingen att få lokalbedövning, blockad (dvs. bedövning av en större kroppsdel) eller narkos.

Om du ska sövas, kommer du att få börja med att andas syrgas i en mask. Därefter får du narkosmedel genom en droppslang i armen. Sömnmedlet tar någon minut på sig innan det når hjärnan och du somnar. Under operationen tillförs narkosmedel kontinuerligt tills allt är klart. En narkossköterska finns hela tiden vid din sida för att övervaka dig och se till att din narkosnivå ligger rätt. En narkosläkare finns alltid tillgänglig.

Om du har fått lokalbedövning eller blockad kan du, om du behöver, få rogivande läkemedel i droppslangen. Vi har även MP3-spelare att lyssna på för den som vill.

Oavsett vilken operation som ska göras, så tar förberedelser och efterarbete ca en timma. Längden på själva operationen varierar stort – allt ifrån en kvart till flera timmar. Sammantaget måste man som patient räkna med att operationen kommer att ta hela dagen.

Smärtlindring

När operationen är färdig läggs förband och eventuellt gips. Ca tio minuter efter det att vi stängt av narkosen vaknar du upp. Smärtlindring har vi gett dig i god tid före uppvaknandet, men om du ändå skulle ha ont är det viktigt att du säger till.

Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:38