Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Journal

Bestämmelser om journalföring finns i patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter om informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården.

Kravet på journalföring gäller vid vård av patienter inom hälso- och sjukvården. Med hälso- och sjukvård avses enligt hälso- och sjukvårdslagen att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Lagen gäller även vid tandvård.

Journal ska föras vid all vård av patienter. Redan då läkare eller annan person som är skyldig att föra journal ställer en diagnos eller gör en utredning som leder fram till en bedömning ska journal föras även om detta inte leder till någon vård eller behandling. Syftet med att föra en patientjournal är i första hand att bidra till en god och säker vård av patienten. (Källa: patientdatalagen)

Läsa journalen

Som patient har du som regel alltid rätt att läsa eller få en kopia av din egen journal.

Vill du läsa din journal kan du göra det via 1177:s e-tjänster. Ett användarkonto till e-tjänsterna skaffar du enkelt på webbplatsen 1177.

För att få kopior på din journal skriver du ut och fyller i blanketten på denna sida och skickar till Kungälvs sjukhus, adressen finner du längst ned på blanketten. Journalkopiorna skickas mot postförskott, där postens avgifter tillkommer. Nio sidor är gratis, men från den tionde sidan och uppåt utgår en kopieringsavgift på 50 kronor + 2 kronor per sida; dock högst 300 kronor.

Begäran om journalkopior ur egen journal (pdf)

Läs mer


Senast uppdaterad: 2023-01-11 15:00