Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hörhjälpmedel

Hörapparater och andra tekniska hörhjälpmedel provas ut och förskrivs av en audionom efter Västra Götalandsregionens gemensamma riktlinjer.

Service hörhjälpmedel

Om ditt hörhjälpmedel är sönder eller behöver serivce, kontakta din mottagning. På vissa orter finns också hörhjälpmedelsmottagningar med drop-in. 

Blankett: Reparation/återlämning av hörhjälpmedel (pdf)

Har du förlorat ditt hjälpmedel, kontakta din audionomottagning för tidsbokning och rådgivning.

Mottagningar

Behöver du förbrukningsartiklar som domer eller filter?

Filter och domer får du från din audionom när du provar ut din hörapparat. Du kommer sedan att få beställa dessa tillbehör själv, direkt från leverantören.

Kontakta audionommottagningen så guidar vi dig vidare till beställning hos aktuell leverantör.

Skötsel

Sköt om ditt hörhjälpmedel. Instruktioner för rengöring och byte delar.

Instruktionsfilmer

Filmer som visar hur du tar hand om ditt hörhjälpmedel, enklare felsökning och montering av en hörslinga.

Felsökning

Om din hörapparat inte fungerar kan du själv göra en första felsökning.

Olika typer av hörhjälpmedel

En hörapparat underlättar för dig att höra, men kan aldrig ersätta ett normalt fungerande öra. Valet av hörapparat beror på flera faktorer, de viktigaste är vilken grad och vilken typ av hörselnedsättning du har. Utifrån din hörsel anpassar audionomen de hörapparater och tekniska hörhjälpmedel som är bäst lämpade. 

Första gången du använder hörapparat kan du bli överväldigad av alla ljud du hör. Det tar tid för hjärnan att vänja sig vid de förstärkta ljuden så det krävs tålamod och aktiv träning. 

 

Personer med dubbelsidig svår hörselnedsättning kan få en förbättrad hörförmåga med hjälp av cochleaimplantat, CI. Majoriteten som får CI är mycket nöjda med den "nya" hörseln, även om CI inte kan ge normal hörsel. Till skillnad från hörapparater som bara förstärker ljud, ger cochleaimplantatet elektriska signaler direkt till hörselnerven. 

I offentliga lokaler som teater, bio och kyrkor finns ofta en teleslinga installerad. I många hörapparater finns en funktion för att kunna lyssna via slinga. Du slipper då störande omgivningsljud. Finns teleslinga i lokalen anges detta med en symbol.

Ikon på skylt, fyrkant med öra, diagonalt sträck och ett T

Bildtelefoni

Med en bildtelefon kan du kommunicera på teckenspråk med andra som också har bildtelefon.

Texttelefoni

I en texttelefon kan du läsa text på skärmen istället för att lyssna och istället för att själv prata, så skriver du svar. Det finns också möjlighet att tala direkt. 

Mer om alternativ telefoni

Har du svårt att uppfatta dörr- och telefonsignal, väckning och brandlarm samt TV och radio i hemmet finns hjälpmedel för detta. Det finns också hjälpmedel som kan underlätta i vardagen, till exempel i skolan och i arbetslivet. 

Barn kan vid diagnostiserad hörselnedsättning få hörapparater utprovade från 3-6 månaders ålder. Valet av hörapparat beror på flera faktorer, de viktigaste är vilken grad och vilken typ av hörselnedsättning barnet har.

Utifrån barnets hörsel anpassar audionomen de hörapparater och tekniska hörhjälpmedel som är bäst lämpade.

Det kan ta tid för barnet att vänja sig vid ljuden och vid hörapparaterna. Som föräldrar kan du hjälpa till genom att prata mycket med barnet om olika ljud ni hör, var de kommer ifrån och hur de låter.

Fakta och råd från 1177.se


Senast uppdaterad: 2022-09-05 10:19