Stöd och stipendier

Här samlar vi information om aktuella utlysningar från förvaltningen. Vi berättar också om de former av stöd och stipendier som Västra Götalandsregionen i stort erbjuder.

Aktuella utlysningar

 • Utlysning av Danspriset – för utveckling i och av dansområdet 2022–2023

  Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling, regionala danskonsulenter/utvecklare i landet, delar ut Danspriset till en person eller organisation som gjort en extraordinär insats för dansen under åren 2022–2023. Danspriset 2024 är ett hedersomnämnande och delas ut på scenkonstbiennalen BiBu den 17 maj.

 • Slöjd och skrift – hemmaresidens med seminarier och samtal

  Vill du som slöjdare, konstnär eller konsthantverkare skriva, med utgångspunkt i din praktik? Under vårt residens ”Slöjd och skrift” får du möjlighet att möta andra, dela med dig av dina kunskaper och samtala om egna och andras texter. Författaren Burcu Sahin handleder med uppgifter och respons. Inbjudna gäster berättar om sitt arbete och fördjupar tematiken. Sök senast 17 mars.

 • Resestipendium för professionella konstcuratorer

  Kulturnämnden utlyser ett resestipendium på 50 000 kronor. Stipendiet ska gå till frilansande professionella konstcuratorer bosatta och verksamma i Västra Götaland.

 • Sök Filmclouds projektstöd för att utvecklas inom film

  Nu kan du som vill utvecklas genom att göra film söka vårens stipendium på 25 000 kronor. Sök med ett projekt som kan vara en kort spelfilm, dokumentär, animerad, konstfilm eller en kort pilot till ett serieformat.

 • Utlysning residensvärdar: AIR Litteratur – plats och kultur

  Vi söker samarbetspartners inom det fria kulturlivet som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Vi söker kulturaktörer från alla konstformer som är intresserade av möten mellan kulturskapare. Sök senast den 27 februari 2024.

 • Utlysning residensvärdar: AIR Litteratur Bibliotek

  Vi söker bibliotek som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Sök senast den 27 februari 2024. 

 • Dansresidens i Mölndal 2024

  Mölndals stad och Västra Götalandsregionens kulturförvaltning utlyser nu ett produktionsresidens som riktar sig till dansgrupper verksamma i Västra Götaland. Vi söker er som vill skapa ett verk specifikt för barn och unga. Vi ser att ni gärna får ta avstamp i eller inspireras av platsens unika miljöer. Föreställningen ska vara anpassad för turné.

 • Bli kommunkoreograf i Borås!

  Är du koreograf eller danskonstnär och vill ha en unik möjlighet att arbeta i ett dansresidens under ett helt år? Borås Stad söker nu en eller flera kommunkoreografer, gärna från den samtida street-genren. Projektet sker i samverkan med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Sök senast 15 mars.

Stipendier från VGR

Västra Götalandsregionen vill förbättra förutsättningarna för konstnärer och kulturarbetare att utvecklas och verka i Västra Götaland. Det sker bland annat genom utdelning av stipendier och möjligheter till internationellt konstnärligt utbyte.

Inköp av konst och konstuppdrag

VGR:s konstenhet ansvarar för konstnärlig gestaltning i samband med ny-, om- och tillbyggnation samt i inhyrda lokaler där regionen bedriver verksamhet. Enheten köper in konst, och ger även uppdrag till konstnärer.