Aktuellt från förvaltningen

Visa filtrering
Filtrera sökning

Alla nyheter

 • Publicerad:
  Sommarboken i full blom!

  Nu är Sommarboken i gång på över 200 bibliotek över hela landet. Här får barn mellan 8 och 12 år inspiration kring läsning, helt utan krav. Genom åren har över 125 000 barn läst, fått boktips, deltagit i boksamtal och i aktiviteter för att hitta läslusten på sommarlovet.

 • Publicerad:
  Läsklubb skapar läslust i Biskopsgården

  Hur man ska locka barn till läsning och hitta bra läsfrämjande metoder är en ständig fråga. I Biskopsgården har man under våren provat på att ha en Läsklubb. Varje fredag har unga läsambassadörer tagit emot barn från närområdet och tillsammans har de samlats kring böcker och läsning.

 • Publicerad:
  Noll27 är tillbaka — i ny digital kostym

  Ta chansen och håll dig uppdaterad på allt spännande som händer i biblioteksvärlden.

 • Publicerad:
  Museernas roll för forskning och utbildning

  Den 18 maj är det internationella museidagen, en dag som innebär fri entré och syftar till att göra museernas samhälleliga position känd både bland publik och beslutsfattare. Årets tema är ”Museer, utbildning och forskning” vilket betonar kulturinstitutionernas avgörande roll i att erbjuda en heltäckande utbildningsupplevelse.

 • Publicerad:
  Barnens bibliotek lanserar ny sajt

  Barnens bibliotek är en webbplats med boktips, faktatexter om författare och digitala quiz. Barn kan också söka efter böcker i en katalog och skriva egna recensioner. Sajten, som hade en halv miljon besök förra året, används även av bibliotekarier, lärare och föräldrar. Nu lanseras en ny version med fler funktioner, enklare navigering och uppfräschat utseende.

 • Publicerad:
  Fler möjligheter för regionens festivaler –  VGR går med i europeisk festivalgemenskap

  Den 14 maj går Västra Götalandsregionen (VGR) med i EFFE Seal, en europeisk festivalgemenskap för städer och regioner. VGR blir därigenom den första svenska medlemmen. – Här får vi tillgång till ett imponerande nätverk för kunskapsdelning och gemensamma aktiviteter, säger Katti Hoflin, kulturchef.

 • Publicerad:
  Nytt sätt att arbeta ger unga inflytande på politiska processer

  En färsk undersökning visar att många unga känner sig maktlösa och att de inte kan påverka samhällets utveckling. Samtidigt är förtroendet för politiker lågt. Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar aktivt med att involvera unga i de demokratiska processerna och har utarbetat ett nytt arbetssätt: Unga regionutvecklare. Konceptet sprids nu till övriga landet.

 • Publicerad:
  Kulturförvaltningen medverkar på Bibu

  Bibu är en biennal för och om professionell scenkonst för en ung publik – en arena där alla som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur samlas varannan vår för att uppleva och diskutera den viktiga scenkonsten för barn och unga. Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen medverkar i flera programpunkter, inom tillgänglighet, scenkonsten i skolan och cirkus.

 • Publicerad:
  Nytt regionalt center för dans byggs i Mölndal

  2027 ska det stå klart – ett nytt västsvenskt center för samtida dans. Nu har Västra Götalandsregionen och Mölndals stad kommit överens om förutsättningarna och danscentrat ska gå från skiss till verklighet.

 • Publicerad:
  De får FilmCloud projektstöd våren 2024

  Denna omgångs filmare förenas av att de gestaltar kroppens och det fysiskas inverkan på mänskliga relationer och känslor.

 • Publicerad:
  Designstudent gör examensarbete i Regionens hus i Göteborg

  Den 18 april–30 maj får Regionens hus i Göteborg besök av Moa Märta Markgren och hennes verk. Hon studerar tredje och sista året på kandidatutbildningen inom design på HDK-Valand och gör sitt examensarbete kring offentlig konst i entrén till huset.

 • Publicerad:
  Påsk + deckare = sant!

  Sugen på lite kalla kårar i påsk? I Norge har traditionen att läsa deckare under påsken, påskekrim, funnits i många år. Den traditionen vill vi gärna ta fasta på och serverar några läskiga lästips lagom till ledigheten.

 • Publicerad:
  Välkomna till en dag om bibliotekens framtid

  På årets konferens kommer vi att lära oss mer om svenskarnas internetanvändning och pojkars läsning, om spelkultur, Shared reading och Digiteket, om källkritik, kommunikation och Barnkonventionen – och om hur biblioteket kan vara en startpunkt för en bildningsresa som utvecklar ovanliga talanger.

 • Publicerad:
  VGR på Folk och Kultur

  Demokratifrågor och medie- och informationskunnighet dominerar VGR:s programpunkter under årets Folk och Kultur. Vi sjösätter också en viktig utredning om alternativa hyresmodeller för kultursektorn.

 • Publicerad:
  Techformance får utmärkelse av Begripsam

  Techformance är projektet som tagit fram en metod och ett speldesignverktyg för deltagande och inkluderande scenkonst. Här länkas traditionell scenkonst ihop med interaktiva element från spelvärlden. Nu har Techformance utsetts till Årets projekt 2023 av tillgänglighetsaktören Begripsam.

 • Publicerad:
  Nu heter vi Kulturförvaltningen!

  Från 1 januari 2024 bytte vi namn från Förvaltningen för kulturutveckling, till Kulturförvaltningen.

 • Publicerad:
  Filmcloud fyller tio år!

  I år fyller Filmcloud, Västra Götalandsregionens nav för unga filmare, tio år. Sedan starten 2013 har man arrangerat workshoppar och kurser, utvecklat talangprogram och nära hundra projekt drivna av unga filmare har fått stipendier. Filmkonsulenterna Martin och Maja berättar om hur det känns, och vad som är roligast med deras jobb.

 • Publicerad:
  Julhälsning med boktips

  Här kommer en litterär julhälsning från biblioteks- och litteraturgänget på förvaltningen. Det bjuds på några personligt utvalda läspärlor som garanterat kommer förgylla julledigheten. God jul!

 • Publicerad:
  Sommarboken - nytt tema och materialbeställningar

  Nu när det är som mörkast och kallast ute är det dags att börja tänka på och planera för Sommarboken 2024 och allt som kommer med de tankarna: glada barn, Sommarboksträffar, sol, värme och mycket mer. Temat är spikat och vi har öppnat upp för biblioteken att beställa material.

 • Publicerad:
  Entréavgift införs på våra museer

  Från den 15 januari införs entréavgift på Förvaltningen för kulturutvecklings museer. Det beslutade styrelsen för kulturutveckling den 29 november. Beslutet gäller Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Lödöse museum.

 • Publicerad:
  Ny kulturstrategi 2024–2027
 • Publicerad:
  Kom in i värmen! Välkommen till Arrangörsveckan 2023

  Tolv programpunkter under fem dagar, fyrtio briljanta medverkande och oräkneligt mycket inspiration och klokskap - måndagen den 4 december startar årets upplaga av Arrangörsveckan!

 • Publicerad:
  Arbetet med att utveckla regionens vandringsleder fortsätter

  Marie Fors, utvecklare på Kulturförvaltningen, har arbetat med att förbättra regionens vandrings- och cykelleder sedan 2015. Den omfattande kompetens inom kultur, natur och kulturarv som finns inom förvaltningen är en nyckel till att främja utvecklingen av fler upplevelser längs med lederna, menar hon.

 • Publicerad:
  Möt residensförfattarna – AIR Litteratur

  Under hösten 2023 arbetar fjorton författare under månadslånga residens, runt om i Västra Götaland.