Välkommen till Matkassen

Matkassen är en webbplats som erbjuder recept som är bra för hälsa, miljö och plånbok.

 

Matkassens mål är att främja hälsosamma matvanor och vill vara en inspiration till att få bra mat på bordet. Matkassen är framtagen av legitimerade dietister i Västra Götalandsregionen.

Matkassen har tagits fram utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer. Hälsosamma matvanor har en stor betydelse för hälsa genom hela livet. Bra matvanor ger förutsättningar för ett bra näringsintag och bidrar till att förebygga många sjukdomar. Inom forskningen finns också en bred samsyn om att hälsosamma matvanor till stor del kan förebygga sjukdomar som svår övervikt, diabetes typ 2, sjukdomar i hjärta och kärl samt många typer av cancer.

Hälsosamma matvanor kännetecknas av en stor andel grönsaker, rotfrukter, baljväxter (ärtor, bönor, linser) frukt, bär, nötter, frön, fullkornsprodukter, fisk, skaldjur, växtbaserade matfetter, oljor och magra och osockrade mejeriprodukter samt ett begränsat intag av rött kött och chark, salt och socker.

Att äta enligt rekommendationerna ger goda förutsättningar att tillgodose behovet av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i olika skeden av livet. 

Tjänsten är kostnadsfri och icke-vinstdrivande.