Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Diabetes och hormonsjukdomar

Till diabetesmottagningen kommer i första hand patienter med diabetes typ I, men även patienter med svårbehandlad diabetes typ II.

Patienter med hormonrelaterade sjukdomar och ämnesomsättningssjukdomar utreds och behandlas av läkare på den endokrinologiska mottagningen.

Diabetesmottagningen

Diabetes är en kronisk sjukdom där det är viktigt att behandlingen är välreglerad för att undvika komplikationer på lång sikt. 

På mottagningen finns ett diabetesteam som ansvarar för att utveckla diabetesvården. Teamet består av diabetesläkare, dietist, fotvårdsterapeut, sekreterare, diabetessjuksköterskor och vid behov sker samarbete med kurator. Diabetesläkare har kompetens inom både diabetessjukdomar och hormon- och ämnesomsättningssjukdomar (endokrinologi).

En diabetespatient får själv ta mycket ansvar för sin dagliga behandling i hemmet. Målsättningen med vården på diabetesmottagningen är därför att utbilda patienten för att klara detta samt att vara ett stöd och ett bollplank. Vid återbesöken kontrollerar vi även våra patienter genom blodprover, olika mätningar samt undersökningar för att tidigt upptäcka tecken på komplikationer till diabetessjukdomen och då kunna sätta in förebyggande behandling.

Fotvård

Inom diabetesverksamheten finns en fotverksamhet som ordnar så kallad fotrond en gång per månad. Där kan patienter med medicinska fotproblem få en bedömning. Vid fotronden medverkar diabetesläkare, ortoped, ortopedtekniker, diabetessjuksköterskor och medicinsk fotterapeut. Den medicinska fotterapeuten har mottagning två halvdagar varje vecka.

Endokrinmottagning

Specialist i endokrinsjukdomar utreder och behandlar patienter med hormonsjukdomar, dvs. överskott eller brist på olika hormoner i kroppen. Hormoner frisätts från olika körtlar i kroppen och är styrämnen i kroppen. Hormoner reglerar många vitt skilda funktioner i kroppen; bland annat sexualfunktion, fortplantning, saltbalans och ämnesomsättning.

Söka vård hos oss

För att komma till diabetesmottagning, endokrinmottagning eller till medicinsk fotterapeut behövs en remiss.

Kontakt

Telefonnr 0303-985 34
Telefontid: måndag–fredag kl. 10.00–11.00


Senast uppdaterad: 2017-02-16 09:22