Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gastro- och koloskopi

Gastroskopi och koloskopi är två undersökningsmetoder som kan användas för att upptäcka sjukdomar i magsäcken respektive tarmen.

Gastroskopi innebär att man undersöker magsäckens inre genom att ett mjukt och böjligt instrument leds ned till magsäcken via munnen. Undersökningen görs för att till exempel ställa diagnoser, upptäcka sår, inflammationer eller tumörer.

Koloskopi innebär att tjocktarmen undersöks med hjälp av ett mjukt och böjligt instrument via ändtarmen. Med koloskopi kan man till exempel upptäcka sår, inflammationer eller tumörer i tarmen.

Förberedelser

Det är viktigt att man som patient förbereder sig inför undersökningarna enligt anvisningarna man får, så att man till exempel inte har ätit för tätt inpå undersökningen eller att tarmen inte är ordentligt tömd. Gastro- och koloskopierna görs på sjukhusets operationsavdelning.

Kontakt

Telefon 0303–989 40
Telefontider måndag–torsdag kl. 10.00–11.00
Fax: 010-435 75 31


Senast uppdaterad: 2022-03-23 16:24