Mona Eng
Vi hör vad vi äter? Som ett andra steg i en doktorsavhandling om förändringsbara faktorer som påverkar åldersrelaterad hörselnedsättning ska kostens roll undersökas.
Handledare:
Maria Hoff Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet
André Sadeghi Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet och Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen
Ulf Rosenhall institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet och Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen
Radoslava Jönsson Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, Avd för öron-, näs och halssjukdomar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Bakgrund
Forskning visar att en hälsosam och växtbaserad kost kan bidra till ett friskare åldrande. Hälsosamma kostmönster kan bland annat minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och kognitiv svikt (1). Det finns också tecken på att kosten kan påverka hörseln positivt (2).Två kostmönster som ofta lyfts fram är Medelhavskost och EAT-Lancet-dieten. Båda är rika på frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter, men EAT-Lancet har dessutom ett fokus på hållbarhet samt är mer restriktiv med animaliska produkter. Kunskap om hur dessa kostmönster påverkar hörseln är fortfarande begränsad, särskilt för EAT-Lancet-dieten.
Metod
Deltagarna består av 70-åringar födda 1944 och undersökta 2014 (n≈1100).
Kostdata är baserat på enkätsvar och intervjuer. Index har utformats för att registrera följsamhet av de två olika kostmönstren. Dessa index kommer att analyseras i relation till hörseldata baserat på tonaudiometriska mätningar. Förväxlingsfaktorer som utbildning, fysisk aktivitet och medicinska faktorer kommer ingå i analysen.
Förväntade resultat och nytta
Vi förväntar oss att se ett samband mellan en hög följsamhet av de hälsosamma kostmönstren Medelhavskost och EAT-Lancet-dieten och en bättre hörsel, jämfört med de som har en låg följsamhet. Genom att öka kunskapen om kostens betydelse för hörselhälsan kan resultaten bidra till nya råd och insatser för att förebygga åldersrelaterad hörselnedsättning.
Referenser:
- Yeung, S.S.Y, Kwan, M., & Woo, J. (2021). Healthy Diet for Healthy Aging. Nutrients, 13(12).
- Christopher, S., & Prell, C.G.L. (2013). Healthy diets, healthy hearing: National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2002. International journal of audiology.
Mona Eng,audionom, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen