Skapa Dans Väst

Skapa dans logotyp. I varje bokstav finns en siluett av en dansande kropp.

Skapa Dans är en årlig nationell koreografitävling för unga mellan 14 och 22 år där alla dansstilar är välkomna. Tävlingen består av regionala delfinaler där den vinnande koreografin går vidare till riksfinalen i Stockholm. Tävlingarna äger rum på scen inför publik. I tävlingsjuryn sitter koreografer och danspersonligheter från hela Sverige. Den regionala delfinalen i Västra Götaland går under namnet Skapa Dans Väst och arrangeras av Regionteater Väst och Kulturförvaltningen.

SKAPA DANS VÄST 2023 är över för denna gång! 
 
Årets jury bestod av Anna Bäckvall, Cassandra Arnmark och Tevin Redvall. Efter att ha gått igenom kriterierna och gjort svåra val kom de till slut fram till följande vinnare:
 
Första pris: Mariia Vashchenko (Lödöse/Lilla Edet)
"Från första stund ägde du scenen med ditt starka uttryck och närvaro. Med medvetna val med tanke på musikalitet, kontraster och dynamik tog du oss från en plats till en annan. Verket var på samma gång lekfullt och oförutsägbart. Varmt grattis till vinsten i Skapa Dans Väst 2023!"

Från vänster: Anna Bäckvall, danskonsulent VGR, Mariia Vashchenko och

Cathrine Ericson, projektledare på Regionteater Väst. 

Hedersomnämnande: Zainab Rezai (Kungälv)
"Ett väldigt modigt verk som vi vill särskilt lyfta fram! Med ett originellt och starkt uttryck bjöd du in oss till en magisk stund. Rik på linjer, rytmer och sceniskhelhetsuttryck."

Med Skapa Dans vill vi uppmuntra alla unga att skapa, vara kreativa och använda sina danskunskaper utifrån alla dansstilar! Det man tävlar med är sin koreografi – och man får träffa andra som har samma intresse och nyfikenhet av skapandet av dans.

Tävlingens syfte är att uppmuntra till ett eget dansskapande hos unga och visa den fantastiska kreativitet, kompetens och kunnande som finns. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik, så kan man vara med och tävla oavsett dansbakgrund och dansstil. Som tävlande får du hjälp av dansteaterns ljustekniker för att ljussätta ditt verk och träffa andra ungdomar som brinner för dans.

För tävlande

 • Den tävlande ska vara mellan 14 och 22 år.
 • Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/den region den tävlar i.
 • Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
 • Max 6 deltagare/grupp.
 • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
 • Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer:

 1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
 2. Kommunikation och utstrålning
 3. Originalitet och personlig tolkning
 4. Sceniskt helhetsintryck

Juryn tittar på hur du har arbetat med musiken, hur du använder rummet och rörelserna. Utförandet är såklart viktigt men inte avgörande, tonvikten ligger alltså inte på din dansteknik utan ALLA kan vara med oavsett dansbakgrund.

Skapa Dans är mer än en tävling – det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse.

Skapa Dans Väst tidigare år

Vinnare av Skapa Dans Väst 2023 blev Mariia Vashchenko från Lödöse/Lilla Edet. Vi håller tummarna i riksfinalen den 4 november!
Läs mer på Regionteater Västs hemsida...

Vinnarna i Skapa Dans Väst 2022 blev PROOF – "Save Me" – Linnéa Börjesson & Ester Blomgren Bustad från Mariestad. Juryns hederspris gick till Tobias Löfberg från Göteborg med "Impulses". 

Under Skapa Dans Väst 2021 gick Årets hedersomnämnande till EM/Mölndal och vinnarbidraget som skickas vidare till riksfinalen i Stockholm var Revolution dance crew/Trollhättan.

2020 anordnades Västra Götalandsregionens allra första Skapa Dans-tävling. I riksfinalen hade vi den stora glädjen att se folkets röst gå till Delta Dance Company som vunnit i vår delfinal.

Skapa dans-finalen 2022

 • 1 av 7
 • 2 av 7
 • 3 av 7
 • 4 av 7
 • 5 av 7
 • 6 av 7
 • 7 av 7
Fotograf: Håkan Larsson
Västra Götalands representanter PROOF med Linnéa Börjesson & Ester Blomgren Bustad från Mariestad, uppträder på riksfinalen 2022.