Arrangera tillgängligt

Som arrangör vill du såklart att så många som möjligt ska ha tillgång till ditt arrangemang, oavsett förutsättningar eller funktionsvariationer. Här hittar du användbart material som stöd i ditt arbete med att arrangera tillgängligt.

Ta stöd av våra tillgänglighetskonsulenter

Ibland kan arbetet med ökad tillgänglighet kännas svårt och frågorna kan vara många. Men det behöver inte vara svårt, stort eller dyrt. Små förändringar i verksamheten, miljön eller i bemötandet kan göra stor skillnad för besökare och kulturutövare med fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning.
Du kan få stöd av oss om du vill komma igång eller utveckla arbetet med tillgänglighet i din kulturverksamhet. Vi arbetar för allas rätt att ta del av, delta i och utöva kultur.

Tillgänglighetskonsulenterna är en resurs för kulturavdelningar, kulturarrangörer, bibliotek, kulturhus, kulturskolor, organisationer, kulturföreningar och kulturutövare i Västra Götalands kommuner.
Våra insatser ser olika ut, allt ifrån några samtal och timmar till samarbeten som kan sträcka sig över längre tid. Vi kan komma till er, ses på webbmöte eller på Regionens hus i Göteborg.

Läs mer om vad du kan få hjälp med och hitta fler resurser här.  

Tips och länkar för dig som vill arrangera mer inkluderande

Nedan hittar du en liten samling med manualer, tipslänkar och inspiration för dig som arrangör. 

Oskarp bild på färgade prickar

Inkluderande kulturliv - en artikelserie

I denna artikelserie träffar du olika kulturintresserade personer som lever med funktionsnedsättning. De berättar om sina erfarenheter av att delta i eller utöva kultur och delar med sig av sina bästa tips för hur man kan verka för ett mer inkluderande kulturliv.

Foto på utrustningen, som består av en metallväska, microfon och flera svarta hörlurar

Låna vår syntolkningsutrustning!

Vill ni erbjuda ett syntolkat kulturevenemang? Kulturarrangörer, scenkonstinstitutioner, fria utövare, konsthallar och museer som vill erbjuda syntolkade evenemang har möjlighet att låna vår syntolkningsutrustning kostnadsfritt.

Verktyg och metoder

Här har vi samlat exempel på verktyg, metoder eller inspirerande arbetssätt från flera olika aktörer och organisationer som arbetar med tillgänglighet.

Kultur för alla - boka en digital fortbildning

Boka en kostnadsfri digital föreläsning och workshop om hur man kan öka tillgängligheten i just er verksamhet och nå fler. Vi erbjuder denna fortbildning där vi går igenom vilka behov besökarna, deltagarna och utövarna kan ha. Vi håller fortbildningen digitalt via Teams. Tidsåtgången är ungefär två timmar. Välkommen att boka!

Jämställdhet för kulturskolan

Vad sätter vi på scenen är ett utbildningsmaterial framtaget främst för kulturskolepedagoger. En stor del av innehållet behandlar jämställdhet och representation.

Läs Kultur för alla barn

Den här rapporten har ett par år på nacken men innehållet är alltjämt både aktuellt och användbart. Rapporten togs fram tillsammans med Göteborgs kulturkalas efter att vi arbetat tillsammans med tillgängligheten på Barnens kulturkalas. I den hittar du bland annat intervjuer, tips och handlingsplaner för att se hur du och din organisation själva kan gå vidare med ert tillgänglighetsarbete.

Kontakt

Ing-Marie "Ninni" Eriksson

Konsulent

Telefonnummer

Christina "Tina" Weidelt

Konsulent

Telefonnummer