Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kokt torsk med äggsås och pressad potatis

Fisk med äggsås och pressad potatis

4 portioner

  • 2 ägg
  • 8–10 potatisar, cirka 800 g
  • 250 g ärtor, frysta
  • 400 g vit fiskfilé, exempelvis torskfilé
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl lättmjölk
  • 1–2 msk flytande matfett
  • Hackad dill, färsk eller fryst
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Gör så här: Koka äggen i cirka 10 min så att de blir hårdkokta. Lägg äggen i kallt vatten så att de kallnar.

Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en nypa
salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska sedan värmen och
koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter. Känn efter med provsticka
eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet. Pressa potatisen eller mosa med gaffel. Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från
plattan. Låt stå 2 min. Häll av vattnet.

Skär den vita fisken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda cirka 5 minuter. Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt.

Servera torsk och äggsås tillsammans med pressad potatis och gröna ärtor. 

Senast uppdaterad: 2024-03-28 16:03