VGR satsar på kunskapsöverföring i vården

Uppdaterad:
Publicerad:
Kollegor i en sjukhuskorridor

Mentorprogrammet är en satsning i Västra Götalandsregionen med syfte både att uppmuntra de äldre att jobba vidare och att systematiskt föra över deras kunskaper och erfarenheter till de yngre.

Projektet studeras av forskare vid Göteborgs Universitet i samarbete med Institutet för stressmedicin. Forskarna undersöker hur organisatoriska förutsättningar påverkar människors möjlighet att stanna kvar längre i arbetslivet. Stora pensionsavgångar väntas inom yrkesgrupperna läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Projektet pågår sammanlagt i tre år och mentorerna har sitt uppdrag under ett år. Att vägleda yngre kollegor kan vara både positivt och utvecklande.

Mentorprogrammet ser Ewa Wikström som ett sätt att både förmedla kunskaper och skapa en bättre organisatorisk arbetsmiljö. Hon är professor i organisation och management vid företagsekonomiska institutionen. Mentorerna kan med sin erfarenhet förmedla hur man bäst hanterar speciella patientärenden och situationer som ofta är svåra att hantera.

Forskarna har studerat vilken roll HR kan spela för att skapa ett arbetsliv där fler kan jobba högre upp i åldern. En av slutsatserna är att HR-funktionen ofta fast i gamla hjulspår och inte förser verksamhetscheferna med underlag och rutiner som är anpassade till individens behov. Både Chefer och HR behöver bli bättre på att lyssna på vad äldre medarbetare vill. De behöver också kunna erbjuda individuella lösningar och vidareutbildning.