Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Centre Stage - för en jämställd scenkonst

Centre Stage var ett europeiskt samarbetsprojekt med syfte att främja villkoren för konstnärligt verksamma kvinnor inom scenkonst. Förvaltningen för kulturutveckling var initiativtagare till projektet, som genomfördes hösten 2019 till våren 2023. De verktyg som togs fram inom projektet lever vidare - hjärtligt välkommen att använda, sprida och dela!

Om Centre Stage

  • Centre Stage syftade att bidra till en förändring på både individuell och strukturell nivå för kvinnliga scenkonstnärer i Europa.
  • Centre Stage medfinansierades av EU-programmet Kreativa Europa.
  • Projektet var ett samarbete mellan Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling, Theatre Forum (Irland) och Agencia Andaluza de Instituciones Culturales (Spanien).
  • Projektet genomfördes mellan september 2019 och våren 2023.

Projektet bestod av tre delar: 

Centre Stage | Online

En webbutbildning som är framtagen för utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dem som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Centre Stage Online består av tretton videoföreläsningar med tillhörande praktiska övningar. Webbutbildningen finns kvar, välkommen att gå den! Gå till Centrestage | Online.

Centre Stage | Core

En kurs för professionellt verksamma kvinnliga scenkonstnärer som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Det var en unik chans för 24 deltagare – åtta vardera från partnerländerna Sverige, Spanien och Irland – att gå en kurs skräddarsydd utifrån scenkonstnärers behov.

Centre Stage | Programming for Diversity

En serie aktiviteter som syftade till att påverka långsiktig, strukturell förändring för jämstelldheten inom scenkonstbranschen. En av insatserna var att ta fram kortfilmen Reflektioner över jämställdheten i scenkonstbranschen. Kortfilmen finns textad på fem språk och är fri att använda och sprida. Gå till kortfilmen Reflektioner över jämställdheten i scenkonstbranschen. 

Projektet Centre Stage har en egen extern hemsida, välkommen att besöka den här: Centrestage.se

Använd gärna utbildningsmaterialet från projektet

Nedan hittar du webbutbildningen Centre Stage Online och en kortfilm tänkt att användas som diskussionsunderlag på arbetsplatsen. Allt material är kostnadsfritt. Hjärtligt välkommen att använda, sprida och dela! Tillsammans fortsätter vi att arbeta för en jämställd scenkonst. 

Medfinansiär

Projektet Centre Stage var möjligt att genomföra då vi beviljats stöd genom medfinansiering från EU-programmet Kreativa Europa. Kreativa Europa är Europeiska kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna under 2014-2020. Kreativa Europa erbjuder möjligheter för europeiska aktörer inom konst och kultur samt media att samarbeta internationellt och nå ut till en internationell publik.

Kulturrådet är tillsammans med Filminstitutet Sveriges kontaktkontor för programmet i Sverige. Välkommen att läsa mer här.

Kristina Johansson

Projektkoordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jennie Wilhelmsson Hedeborg

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-05-29 12:06