Medicinhistoriska museet: mer än sjukdomar och föremål

Man, brunt hår, brunt skägg och mustasch. Klädd i jeansskjorta

Efter fyra års renoveringar är Medicinhistoriska museet i Göteborg återigen öppet. Nu finns en ny basutställning istället för den tidigare från 80-talet. Nytt för hösten-23 är att alla texter, alla bilder och allt ljud finns på hemsidan under fliken tillgängligt museum. Förhoppningen är att fler kan ta del av det museet har att erbjuda.

– Vi berättar en spännande historia, så det känns förstås extra roligt att allt går att ladda ner. Vi riktar ju oss bland annat till skolor och utbildningar. På vår hemsida kan man arbeta vidare med materialet eller förbereda sig inför besöket hos oss, berättar Robert Wallsson, museipedagog på Medicinhistoriska museet.

Sahlgrenska sjukhuset

Museet grundades på 1930-talet av sjuksköterskan Ingeborg Kastman, som arbetade på Sahlgrenska sjukhuset. Hon röjde på sjukhusets vind och tog tillvara på föremål som skulle kasseras och påbörjade ett museum. Museet är fortfarande en del av Sahlgrenska sjukhuset.

– Det är ett kulturhistoriskt museum, som inte bara visar upp verktyg och föremål. I utställningen utgår vi från Göteborg, men vi berättar hela det svenska samhällets utveckling från 1500-talet och framåt ur ett medicinhistoriskt perspektiv, fortsätter han.

Målgrupper

Museet riktar sig till alla och har egentligen inga uttalat prioriterade grupper, men de har grupper som i högre grad söker sig till museet, främst vård- och omsorgsutbildningar. Även klasser som läser psykologi och psykiatri är flitiga besökare.

– Vi vill såklart fortsätta vara ett relevant besöksmål för dem även i fortsättningen.

Att hitta nya besöksgrupper är en viktig del av arbetet. I dagsläget har museet inte så många arrangemang som riktar sig till yngre barn i den ordinarie verksamheten. Istället fokuserar man på att ha ett spännande utbud under skolloven.

– Våra öppettider är lite knepiga, tisdag till fredag mellan klockan 12 och 16. På torsdagarna har vi öppet till klockan 20. Men vi hoppas att vårt tillgängliga material på hemsidan kan kompensera att vi inte har öppet mer än så, säger Robert Wallsson.

Förhoppningen är att den nya satsningen på digitalt material ska kunna bidra till att fler ska kunna ta del av museet.

– Vi försöker göra våra utställningar så tillgängliga så möjligt både i digital form, bland annat genom att en större del av utställningen nu finns tillgänglig på engelska.

 

Foto: Paul Björkman

 

 

 

Grafiska blommor på rad. Färgglatt, olika former naivistisk stil

Kulturkatalogen Väst - här hittar du allt!

Kulturkatalogen Väst är vår digitala utbudskatalog. Här har vi samlat hundratals scenkonstföreställningar, workshops, projekt och olika besöksmål i Västra Götalandsregionen. Hela utbudet är granskat och kvalitetssäkrat och allt riktar sig till barn och unga. Surfa in och läs mer!

Röd botten. Text i bild där det står: Scenkonstdagar Barn och unga 17-18 april 2024. Till höger i bild, färgglada grafiska blommor. I nederkant ligger Västra Götalandsregionens logotyp

Publikanmälan till Scenkonstdagarna

Nu har du som arbetar med kultur för barn och unga möjligheten att se och uppleva smakprov av föreställningar från Kulturkatalogen Väst. Anmäl dig senast 27 mars.

Kontakt

Jonna Börjesson

Konsulent

Telefonnummer