Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sedan den 18 mars bedrivs all utbildning på distans 
Här samlar vi vanliga frågor och svar kring distansundervisning och covid-19

Att bo på internat – följ med hem till Maria och Rebecka

Hur är är det att bo på skolans internat? Vi hälsade på hemma hos Rebecka och Maria, som bor tillsammans i en av internatbyggnaderna mitt på skolområdet.

Rebecka och Maria går sista året på Naturbruksprogrammet på Uddetorp och har bott på internat sedan de började gymnasiet. Rebecka kommer från en gård mellan Grästorp och Lidköping, och Maria från Vara. De åker hem varje fredag eftermiddag och är hemma under helgen. Men från måndag till fredag bor de på skolområdet mitt emellan ladugården och skolbyggnaden. Maria och Rebecka har tidigare bott i varsitt eget rum men har nu valt att dela på ett dubbelrum.

-        Man umgås ju ändå med klassen hela kvällarna så enda skillnaden från förut är att vi sover i samma rum nu också, skrattar Maria.

Skoldagen slutar oftast runt 16.00 och efter det finns ett schema med aktiviteter som internatpersonalen ordnar. Det kan vara allt från volleybollturneringar till resor till simhallen eller maskinvisningar. Aktiviteterna är såklart frivilliga och man kan också välja att bara hänga på rummet eller hitta på något annat tillsammans med klasskompisarna.

-        Man kommer mycket närmre varandra än om man bara går i skolan tillsammans. När man bor på skolan så umgås man i så många fler sammanhang och är tillsammans alla tider på dygnet, berättar Rebecka.

Att bo på internat gjorde också att det gick snabbt att lära känna sina klasskompisar:

-        Det var speciellt roligt i ettan när man precis börjat på skolan och höll på att lära känna varandra. När man bor vägg i vägg blir man snabbt väldigt bekväm med alla och har väldigt roligt ihop. Man får en väldigt bra sammanhållning i klassen, instämmer Maria.

Rebecka och Maria beskriver internatet som ett sätt att flytta hemifrån, men ändå inte. Alla mål mat serveras i skolrestaurangen och det finns alltid internatpersonal tillgänglig dygnet runt.

-        Att flytta till internatet var ett lagom steg mot att flytta hemifrån. Man får friheten att komma hemifrån och få klara sig själv, men slipper det tråkiga som att betala räkningar och laga mat – det blir som det bästa av två världar, säger Rebecka.

På alla våra gymnasieskolor finns internat där du har möjlighet att bo under veckodagarna. Du kan önska att få bo i ett eget rum eller i ett delat rum. Vår internatpersonal finns tillgänglig på skolan dygnet runt och ordnar ofta aktiviteter på kvällarna efter skoltid. När du bor på internat får du frukost, lunch och middag i skolrestaurangen.

På Axevalla Hästcentrum finns även möjlighet att bo på internatet under helgerna för dig som har med dig din egen häst till skolan.


Senast uppdaterad: 2019-07-22 12:33