Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sedan den 18 mars bedrivs all utbildning på distans 
Här samlar vi vanliga frågor och svar kring distansundervisning och covid-19

Första treåriga hovslagarutbildningen avslutad

Under torsdagen examinerades 16 nyblivna hovslagare från Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Det är första gången som en treårig, sammanhållen hovslagarutbildning avslutas. Det betyder att de studerande kan ansöka om godkänd behörighet från Jordbruksverket direkt efter examen. De fick även möjlighet att göra gesällprov i samband med examen – vilket är första gången någonsin på en hovslagarskola i Sverige.

Under examensveckan har studenterna fått avlägga prov i bland annat spricklagning, modellskoning, sjukbeslag och skoningsprov. Sedan tre år tillbaka är hovslagarutbildningen vid Biologiska Yrkeshögskolan treårig vilket gör att studenterna direkt vid examen har möjlighet att avlägga sitt gesällprov och kan ansöka om att bli behörig hovslagare direkt.  

-        Av den yrkeskunnige erfarne och engagerade hovslagaren finns det alltid efterfrågan på arbetsmarknaden och många startar egna företag. Vi önskar våra studenter ett stort lycka till i framtiden, säger Gunilla af Kleen, utbildningsledare.   

Av tre studerande som valde att göra sina gesällprov i samband med examen så var det en som lyckades. Elin Moberg fick, förutom sitt godkända gesällprov, även två stipendier. För bästa skoprov och stipendie på 3000kr från Mustad. Förutom Elin Moberg så fick även Hanna Andersson stipendie för bästa skomodelltavla och Linn Byman fick för bästa affärsplan.

Det hölls även tal av rektor för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, Malin Ljungné och ledningsgruppens ordförande, Pär Hopman. Båda talade om vikten av att ha ett nätverk i branschen och att vara en god ambassadör för yrkesrollen.

-        Det är viktigt att ni ser varandra som kollegor, för ibland kommer det komma stunder då ni verkligen behöver varandra, säger Malin Ljungné, rektor för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

 

Om Biologiska Yrkeshögskolan i Skara 
Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) driver utbildning på YH-nivå inom djur, lantbruk och skog. BYS har sitt centrum i Skara men driver också utbildning på Axevalla Hästcentrum, Naturbruksskolan Svenljunga och på distans. Biologiska Yrkeshögskolan i Skara är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen. 

Senast uppdaterad: 2020-01-23 16:25