Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny utbildning öppnar för ansökan på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Publicerad:
Kvinnlig servicetekniker med hörselkåpor står framför traktor och håller i en laptop

Den nya utbildningen Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) är nu öppen för ansökan. Tidigare i år beviljade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) skolan att starta utbildningen som har tagits fram i nära samarbete med maskinbranschen, som är drivande för den nya satsningen.

Utbildningen vänder sig till dig som har viss erfarenhet av serviceteknik och vill vidareutbilda dig med en specialisering på lantbruksmaskiner. Det finns i dagsläget ingen annan utbildning inom serviceteknik med inriktning mot just lantbruk, och efterfrågan från branschen är stor.

-Eftersom tekniken i lantbruket ligger långt framme finns ett stort behov av tekniskt kunnig personal. Som framtiden ser ut med förarlösa maskiner och ännu mer utbredd precisionsodling kommer vi ha ett ännu större behov av kunniga servicetekniker, säger Lars Persson, eftermarknadsansvarig Gunnars Maskiner AB och representant i ledningsgruppen för utbildningen.

Den nya ettåriga utbildningen är platsförlagd i Skara med start i januari 2022. Då påbörjas de teoretiska och praktiska studier som förbereder de studerande för den första arbetsplatsförlagda utbildningsdelen som infaller med vårbruket.

-Det kommer bli spännande veckor som är förlagda under lantbrukets tre toppar - vårbruk, vallskörd och skörd/höstbruk. Alla maskinhandlare i området ser väldigt positivt på samarbetet, och förhoppningen från oss i branschen är givetvis att kontakten med de studerande under utbildningen leder till anställning, fortsätter Lars.

-Vi ser mycket fram emot att möta våra första studerande på vår nya YH-utbildning. Vi är mycket stolta över utbildningens planerade upplägg, med stark förankring i bransch som kommer ge de studerande kvalificerade kunskaper med goda möjligheter till arbete, säger Madeleine Hjälm, rektor för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Utbildningen är öppen för ansökan till och med 30/9.

Största yrkeshögskolan inom den gröna sektorn
Under 2021 erbjuds ett brett utbildningsutbud vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara med utbildningar till Agrotekniker, Hovslagare, Kvalificerad tilläggsutbildning för hovslagare, Kvalificerad djurvårdare, Klövvårare, Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar, Skogsföryngringsledare och nu även Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk. Detta gör Biologiska Yrkeshögskolan i Skara till den största yrkeshögskolan inom den gröna näringen.

Varje utbildning som en yrkeshögskola ansöker om att få driva granskas av MYH för att säkerställa att den håller rätt kvalitet och att det finns ett behov av fler utbildade personer inom området.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-08-10 11:56