Hållö - natur och historia i skön förening

Hållö är en ö i Bohuslän, utanför Smögen och Kungshamn. Den är ett paradis för sommargäster och har en intressant historia. Här finns Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn, naturhamnar och vackra badvikar.

Hållö utanför Smögen och Kungshamn är ett naturens mästerverk i röd granit som slipats av inlandsisen. Namn som Slätte Hälla och Marmorbassängen ger målande bilder av hur det ser ut här.

Farvattnen utmed Bohuskusten har varit svårnavigerade och många förlisningar har skett utanför Hållö. För att förbättra sjösäkerheten inrättades en fyrplats 1842 och Hållö fyr är Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn. Inblåsta sjömän har lämnat sjöfararristningar – kompassrosor och inskriptioner – på berghällarna.

Den artrika kustfloran och många häckande och sträckande fåglar ger sköna naturupplevelser. Vandrarhem, Naturrum, kapell, naturhamnar och badvikar gör Hållö till ett utflyktsmål där man kan vistas länge.

Med hjälp av Leaderprojektet "Tillväxt Hållö" har naturvärden och Hållös kulturhistoria gjorts mer tillgängliga, bland annat genom förbättrad skyltning för den som vandrar på ön.  

Bildspel från Kungshamn

Klicka på länken nedan för att titta på historiska bilder från Kungshamn och dess omgivningar, med bland annat bilder från Hållö.

Klicka här för att se ett historiskt bildspel från Kungshamn.