Underverk i Västra Götaland

Västra Götalands sju underverk utsedda

Efter nästan ett års förberedelser är Västra Götalandsregionens underverk slutligen utsedda. Efter tre dagars intensivt röstande har 49 nominerade kulturmiljöer blivit sju.

Västra Götalands sju underverk är, utan inbördes ordning; Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun samt akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.

Över 12 000 röster kom in under omröstningens tre dagar och alla de nominerade har blivit röstade på. Den sista rösten kom in bara minuten innan omröstningen avslutades klockan åtta på torsdagsmorgonen. 

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Förvaltningen för kulturutvecklings enhet för kulturmiljö.

5000 år av mänsklig aktivitet

Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv har sedan hösten 2018 presenterat en utvald kulturmiljö från vardera av regionens 49 kommuner. Urvalet har varit svårt och ambitionen har varit att visa på den mångfald av mänsklig aktivitet det faktiskt finns i regionen, alltifrån de 5000 år gamla megalitgravarna i Falbygden, till industribyggnader från 1900-talet. Maffiga monument har blandats med mindre som kanske istället bär på en fascinerande historia om platsen eller berättar om viktiga skeenden i samhällsutvecklingen.

– De sju som kammade hem flest röster finns i alla delar av länet vilket är extra kul. Resultatet är kanske både väntat och oväntat. Jag tänker att de representerar både de självklara monumenten som många har en relation till, såsom Läckö slott och Torpa stenhus och banbrytande ingenjörskonst som akvedukten i Håverud. Men också vår kärlek till naturen skymtar igenom med valet av fyrplatserna ute i havsbandet, kommenterar Marie Odenbring Widmark resultatet.

Vad händer nu?

Framöver väntar prisutdelning för de sju vinnarna, men även de övriga 42 nominerade kommer att uppmärksammas på olika sätt. Exakt hur återstår att planera, än så länge är resultatet väldigt färskt. Syftet med projektet har varit att lyfta fram värdefulla miljöer och spännande historia i regionen och på så sätt kunna inspirera till besök och unika upplevelser, mer eller mindre hemmavid.

– Det blir roligt att arbeta vidare med våra underverk och för dem som inte har besökt alla väntar ju många spännande utflykter och möjliga djupdykningar i västsvensk byggnadskultur, förhistoria och samhällsutveckling. Det är bara att sätta igång! säger Marie Odenbring Widmark.

Västra Götalands sju underverk

  • Bohus fästning
    Mäktig fästning minner om krutrök, maktkamper och rik nordisk historia.
  • Akvedukten i Håverud
    Ingenjörskonst som förändrade Sverige.
  • Hållö fyr
    Bohusläns äldsta fyr omgiven av salta vindar och makalös natur.
  • Läckö slott
    En sagolik kalkstenspärla i underskön miljö.
  • Karlsborgs fästning
    En av Sveriges största och bäst bevarade fästningar.
  • Torpa stenhus
    Ett klassiskt slott med spöken och dignande historia.
  • Stångehuvuds fyrhus
    Fyrhus med vidunderlig utsikt.

Klicka här för att komma till vår digitala utställning om Västra Götalands sju underverk >>>

Bakgrund

Med start hösten 2018 presenterades en utvald kulturmiljö från vardera av Västra Götalandsregionen 49 kommuner. Urvalet har varit subjektiv och projektet en kul grej med glimten i ögat – men målet har varit att skapa kännedom om den lokala historien, berätta om spännande platser och inspirera till utflykter. Fortsätt gärna tipsa oss om kulturmiljöer ni tycker är intressanta i er kommun! Vi för in dem som bubblare på respektive kommuns underverkssida. I puffarna nedan kan du botanisera kring de nominerade underverken i respektive kommun. I nedre delen av respektive kommuns sida finns listor på inskickade förslag från er!

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om projektet Västra Götalands sju underverk? Kontakta i så fall gärna våra kommunikatörer Anna Härdig och Julia Collinius via adressuppgifterna nedan.

Anna Härdig

Kommunikatör

Telefonnummer

Julia Collinius

Kommunikatör

Telefonnummer