Hemestra bland kraftfulla kulturarv och minnesvärda miljöer

Västra Götalandsregionen svämmar över av natur- och kulturarv i alla dess skepnader! Vårt uppdrag är att levandegöra dessa, lyfta fram platsers historia och inspirera människor till utflykter runt knuten. Här har vi samlat ett axplock av allt det fina som finns att upptäcka i vår region. Kanske har du ett eget smultronställe att tipsa om? Hör gärna av dig till oss eller dela ditt smultronställe under #mittkulturarv.

Områden

Bohuslän

Välkommen till Bohuslän, Sveriges västligaste landskap. Här finns de soldränkta klippor och saltstänkta bad du har hört talas om, men också en hel del andra kulturarv.

Dalsland

Dalsland brukar beskrivas som ett Sverige i miniatyr. Utöver fantastiska naturupplevelser så finns här Västsveriges största hembygdsgård, järnålderslämningar och en gigantisk akvedukt att upptäcka.

Västergötland

I Västergötland hittar du den bördiga västgötaslätten, mäktiga platåberg, två stora sjöar och glesbefolkade skogsområden. Här samsas små samhällen med större städer. Bered dig på en bred flora av natur- och kulturarv.

Ämnen

Naturligt-vis

Sommaren 2020 söker vi oss tillbaka till naturen, tillbaka till våra hemtrakter. Upptäck naturarvet nära dig!

Kraftfulla kulturmiljöer

Var vi än vänder blicken avtecknar sig spåren av mångtusenårig mänsklig aktivitet. Kulturarven är många, de ser olika ut och de berättar alla en historia om vårt vidsträckta och mångfacetterade län.

Från bildvärldar till bautastenar

Stonehenge i Stenehed, domarringar, skeppssättningar och gravfält. Alla bär de på ett meddelande från forntiden. Det är dags att bege sig ut och upptäcka dem!

Klockrena kyrkomiljöer

Vilken kyrka är du? Om du så föredrar medeltid, gotik, stavkyrkor eller magnifika katedraler, så finns det en kyrka för varje smak! Och inte sällan en eller annan spännande historia bakom.

Vattentätt

Vatten fascinerar. Fyrar, fiskelägen, öar, kanaler...alla är de en del av vårt gemensamma natur- och kulturarv.

Mörkare kulturarv

Att besöka en plats där hemska scener har utspelat sig kan kännas ödesmättat men samtidigt spännande. Här har vi gjort plats för de lite mörkare kulturarven i vår region.

Stig in i historien

Vandra i pilgrimers spår, upptäck vårt fantastiska natur- och kulturarv och inte minst – den lokala maten!

Minnesvärda miljöer

Minns du barndomens korvkiosk eller tänker du med värme tillbaka på den där bensinstationen där du tankade din första bil? Men minnesvärda miljöer behöver inte vara fysiska utan kan också vara platser utan tydliga spår av historien.