Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Datamängder

Datakoder på en svart skärm

Att utreda, utveckla och sprida användningen av standardiserade öppna och delade datamängder, från regional och kommunal sektor, är ett av dataverkstadens mest prioriterade områden.

Vi är övertygande om att en standardisering är en grundläggande förutsättning för att öka användningen och förutsättningarna för att realisera nyttan med de öppna och delade datamängder som regionala och kommunala verksamheter löpande publicerar.

Topp 100-lista på datamängder

Av denna anledning kommer vi inom ramen för dataverkstadens genomförande bland annat utreda vilka öppna datamängder inom regional och kommunal sektor som anses vara viktigast att tillgängliggöra. Resultatet kommer att ligga till grund för en topp-100-lista på datamängder som vi vill fokusera på att tillgängliggöra öppet för vem som helst att använda. Såklart kan listan även komma att omfatta delade (behörighetsstyrda) datamängder också, men fokus ligger på öppna data i första skedet.

Utredningen om särskilt viktiga datamängder förväntas presentera sitt resultat i slutet av juni 2022.

Nedan följer en lista på de öppna och delade datamängder som dataverkstaden har fokus på just nu för att öka spridningen och användningen av, och som troligtvis kommer att vara en del av topp-100-listan:

  • Badplatser
  • Lekplatser
  • Leverantörsreskontra
  • Livsmedelskontroller
  • Måltidsinformation
  • Skolinformation
  • Utegym

Vilka datamängder skulle du vilja få åtkomst till, och på vilket sätt och i vilka format vill ni använda dessa?

Vi ser gärna ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans utreder vilka datamängder som är intressanta, vilken nytta de kan bidra till, samt hur dessa ska vara strukturerade och formaterade för att uppnå största möjlig nytta. Ta kontakt med vår projektledare för att diskutera detta vidare.

Givetvis kan du även lämna ett förslag direkt till oss genom att fylla i vårt formulär:

Nationell Dataverkstad - föreslå datamängd

Om du har förslag på datamängder som vi bör tillgängliggöra som öppna data, ber vi dig fylla i och skicka in formuläret nedan. Var så detaljrik du kan för att underlätta vår bedömning och den fortsatta hanteringen av ditt förslag.

Fredrik Eriksson

Projektledare för nationell dataverkstad
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-03-15 13:47