Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Återvinningscentraler och -stationer

Datamängderna återvinningscentraler och återvinningsstationer är prioriterade som nummer 4 respektive 8 i listan om särskilt viktiga datamängder (topp-100-listan). Idag samordnas detta arbete av branschorganisationen Avfall Sverige. Just nu (november 2023) pågår ett intensivt arbete med att utvecklas nationella lösningar för detta ändamål. Detta sker i nära samverkan med Naturvårdsverket, berörda systemleverantörer och kommuner.

Anledningen till detta är nya bestämmelser som innebär att kommunerna ska ta över det operationella ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall, och för information till hushållen om förebyggande och sortering av förpackningsavfall. Idag sköts insamlingen av producenterna bland annat genom FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen). Ansvarsövergången sker den 1 januari 2024.

Senast den 1 januari 2027 ska även fastighetsnära insamling vara införd för hushållen. De vanligast förekommande förpackningsslagen (papper, plast, metall och glas) ska alltid samlas in fastighetsnära. Skrymmande förpackningar av papper och plast ska samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser och övriga förpackningsmaterial (trä, keramik, textil och dylikt) på kommunens återvinningscentral. Vidare innebär de nya bestämmelserna att kommunen måste ta emot alla förpackningsmaterial på en återvinningscentral.

Inrapportering av volymer (endast förpackningsmaterial) ska ske från kommunerna till Naturvårdsverket en gång per kvartal. Naturvårdsverket har utvecklat en tjänst för detta ändamål.

Avfall Sveriges plan är att i första steget se till så att all relevant information om ÅVC/ÅVS finns att läsa för allmänheten på www.sopor.nu. Det kommer även finnas funktioner för felanmälan. Detta ska vara klart för ÅVS tills årsskiftet 2023/2024.

Därefter kommer Avfall Sverige arbeta vidare med att läsa in den data som Naturvårdsverket samlar in till www.avfallweb.se som är en tjänst som kommunerna och deras entreprenörer använder för inrapportering av återvunna volymer och liknande.

Dataverkstaden stödjer Avfall Sverige i deras arbete.

Fredrik Eriksson

Projektledare för nationell dataverkstad
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-11-28 13:08