Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Upphandlingskrav

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har tillsammans med Upphandlingsmyndigheten och e-Sam tagit fram rekommendationer som offentlig förvaltning kan tillämpa för att upphandla IT-system, digitala tjänster och datamängder med krav på så kallad inbyggd öppenhet.

Baserat på dessa rekommendationer har dataverkstaden och DIGG tagit fram exempel på kraxtexter som kan användas när en organisation ska upphandla ett it-system eller en digital tjänst. Syftet med kravtexterna är att säkerställa att:

  • den upphandlande organisationen äger och har tillgång till sin data över tid
  • det finns inbyggda funktioner för att dela och använda data till/från tredje part.

Kravtexterna finns publicerade på DIGG:s hemsida tillsammans med rekommendationerna.

Utöver det finns det en inspelning publicerad på DIGG:s hemsida, från DIGG Forum den 24 oktober 2023, där man går igenom alla kravtexter samt hur de kan tillämpas på bästa sätt;

Upphandla data? Kravtexter som effektivt stöd | Digg

ÖDIS upphandlingskrav

Projektet Ökad användning av öppna data i Stockholmsregionen (ÖDIS) har tagit fram en handling med krav som syftar till att säkerställa både ägandeskap och inbyggd öppenhet vid upphandling av nya it-system och digitala tjänster.

Kravunderlaget omfattar även krav på terminologi och språk, dokumentation, förvaring samt vissa tekniska detaljer som är av vikt vid tillgängliggörande av öppna och delade data.

Om ÖDIS upphandlingskrav pdf

Umeås icke-funktionella krav på API:er

Umeå kommun har tagit fram ett antal icke-funktionella krav som är relaterade till så kallade API:er (Application Programming Interface).

Sammanställning av Umeås krav 

Umeås hela kravdatabas 

 

Senast uppdaterad: 2023-10-30 16:26