AIR Litteratur

Blå regndroppar och blåtonade bubblor

Om AIR Litteratur Västra Götaland

AIR Litteratur är ett residensprogram som drivs av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i regionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Vistelsen ska också vara förankrad i platsens förutsättningar och bibliotekets eller den fria kulturaktörens önskemål.

Det litterära residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland etablerades hösten 2015 och har tagit emot både svenska och utländska författare och översättare. Sedan årsskiftet 2019/2020 samordnar Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen arbetet med de litterära författar- och översättarresidensen.

Kulturförvaltningen arbetar i enlighet med Västra Götalands Kulturstrategi och kulturplan 2024–2027 och den regionala biblioteksplanen 2024–2027. Litteraturen som konst- och kulturområde gynnas av att litterära utövare kan utvecklas och verka i samspel med sina läsare och varandra på olika kulturella scener och mötesplatser. Residensvistelserna bidrar till vidgat deltagande, internationalisering, att platsens identitet stärks och ett ökat antal angelägna forum för det offentliga samtalet.

Syftet med residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland är att stödja litteraturen som konstform, litterära utövare och litterärt arbete med dialog och utbyte.

 


AIR Litteratur Västra Götaland ger författare och översättare från hela världen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residensvistelser på flera platser i Västra Götaland. Residensen fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning.

Årets platser & stipendiater

Alingsås kulturhus och bibliotek, Artur Kamarouski
Bengtsfors bibliotek, Henrik Schedin
Lidköpings bibliotek, Malin Biller
Skara bibliotek, Susana Vallejo
Världslitteraturhuset i samarbete med kulturhuset Kåken Duaa Kamel
Villa Martinson i Jonsered, Sara Hallström, Evelina Varas, Håkan Westesson, Frances Cannon, Adam Vajna
Folkets hus i Ulricehamn, Isabelle Chéreau
Konstkollektivet Mölndal, Katalina Watt
Källhult ett 6 (Melleruds kommun), Jill McLaughlin
Scenkonst Gerlesborg, Vanessa Bell
Stationen i Svenshögen, David Hartley

 

Litteraturstaden Göteborg

Västra Götalandsregionen är en av huvudparterna till Litteraturstaden Göteborg och deltar aktivt i arbetet bland annat genom residensprogrammet AIR Litteratur.

Läs mer

Värdar, platser & residensförfattare 2023