Minnesvärda miljöer

Västra Götalandsregionen svämmar över av natur- och kulturarv i alla dess skepnader! Här har vi sorterat in kulturarven efter ämnesområden och geografisk hemvist.

Slaget vid Brobacka

I Brobacka finns jättegrytor, vackra utsiktspunkter och den sägenomspunna klipphyllan Brudsängen med nålsögat. Området är uppskattat för utflykter och friluftsliv. 1566 stod slaget i Brobacka i Nordiska sjuårskriget. På en kulle i reservatets västra del finns en minnessten över detta slag.

Dalaborg

Dalaborg var en gång Dalslands viktigaste borg. Resterna av 1300-talsborgen vilar magnifikt på en höjd med utsikt över Vänern. Under Engelbrektsupproret på 1400-talet brändes den ner av upprorsmännen, i likhet med andra fogdeborgar.

Slaget vid Gestrilen

Slaget vid Gestilren ägde rum år 1210 och markerade slutet för maktkampen mellan de erikska och sverkerska kungaätterna. Här restes en minnessten 700 efter slaget, som tros ha stått strax söder om Kungslena, vid Varv nära Ekedalen.

Nääs världsberömda slöjdseminarium

Nääs sägs ha varit den mest kända platsen utomlands efter Stockholm runt sekelskiftet. På Nääs utvecklade Otto Salomon idéer för skolslöjd som spreds långt utanför Sveriges gränser och platsen kallades för Sveriges fönster mot världen.

Parkudden – anrik festplats med Abba-minnen

Mitt i Tranemo ligger det före detta Godtemplarhuset, numera under namnet Parkudden, med utsikt över Tranemosjön. Här uppträdde ABBA på ett lastbilsflak för några decennier sedan.

Slaget vid Åsle

Slaget vid Åsle (även känt som Slaget vid Falköping) utkämpades mellan Albrekt av Mecklenburgs och Margareta Valdemarsdotters trupper den 24 februari 1389 utanför Falköping i Västergötland. Den 5 juli 1896 restes en minnessten över slaget vid Åsle kyrka.