VGR bidrar till att gubbatäcket sprids globalt

Platåbergens geopark skickar nu in sitt bidrag till ett textilt verk, där över 90 länder deltar. VGR:s hemslöjdskonsulent Kristina Brandt sammanförde geoparken med väverskan Lotta Lundqvist i Hjo, specialiserad på gubbatäcken. Tack vare det sprids nu gubbatäcket internationellt.

Platåbergens geopark, Sveriges första Unesco globala geopark, består av femton unika platåberg på Västgötaslätten. I vår skickar geoparken in en 50x75 cm stor väv, som ska bli en del av textilverket “Weaving Hope”. Den ska sammanfogas med över 90 andra bidrag från geoparker över hela världen. Målet är en mosaik av vävar, som symboliserar hopp, mångfald och gemenskap. I september visas verket under en konferens för Unesco:s geoparker i Chile. Tanken är att det sedan ska placeras permanent på Unesco:s huvudkontor i Paris. 
 
När VGR:s hemslöjdskonsulent Kristina Brandt konsulterades inför att Platåbergens geopark skulle välja sitt bidrag, gick hennes tankar direkt till gubbatäcken, tjocka vävar i bunden treskaftad rosengång. Ingen vet riktigt varifrån namnet kommer, en teori är att de är varma och härliga, och att gubben i hushållet tyckte det var skönt att ha ett sådant över sig när han vilade på kökssoffan.  
 
– Rosengångstäcken finns över hela landet. Men i Skaraborg, där de kallas just gubbatäcken, finns extra många bevarade. Många av dem finns på Västergötlands museum. Jag kände också till att det finns en aktiv väverska, Lotta Lundqvist, som väver i den här tekniken. 
 
Till den här väven har Lotta Lundqvist dels hämtat inspiration från gamla gubbatäcken, dels från platåbergen i geoparken, berg med branta sidor och mer eller mindre horisontell överyta. Platåbergen i Västergötland är uppbyggda av olika bergarter, lite som lagren i en tårta.  
 
– Man kan säga att det är en abstrakt tolkning, där hon har hämtat bland annat färger från fotografier av bergen. Det är ett jättefint arbete som representerar både vår natur och en lokal teknik i Sverige och Västergötland. Jag är också stolt över att en av länets slöjdare får visa sitt arbete internationellt, säger Kristina Brandt. 
 
Den 16 maj skedde den officiella överlämningen av väven på Västergötlands museum. Den kommer nu att skickas till geoparken Kütralkura i Chile, som initierat projektet "Weaving Hope" och som kommer att färdigställa verket.
 
Bild: Sofia Hultman, Platåbergens geopark tillsammans med väverskan Lotta Lundqvist, som har gjort geoparkens bidrag till textilverket Weaving Hope och Kristina Brandt, VGR:s hemslöjdskonsulent. Foto: Stina Svantesson